Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene žitarica
  • 20.06.2022. 18:00

Žetva pred vratima: Što se događa s cijenama žitarica?

Cijene pšenice su niže iz više razloga dok one za kukuruz bilježe rast. Što je sa stočnim ječmom?

Foto: Depositphoto/vlalukinv@gmail.com
  • 12.474
  • 940
  • 0

Tržište žitarica i dalje pokazuje nestabilnost. Cijene pšenice su pale tijekom prošlog tjedna, dok su za kukuruz porasle, izvještava Farmer.

Niže cjenovne vrijednosti pšenice potaknute su novom žetvom i nadom da će doći do deblokade ukrajinskih luka te transporta žitarica. Druga opcija je da se uspostavi ruta željeznicom iz Ukrajine, što nije tako jednostavno.

Promjene cijena

Na pariškom Matifu pšenica je u ugovoru za isporuku u rujnu pala za 1,6 posto na 391,50 eura/t. Na godišnjem nivou kotacije su porasle za 91,4 posto. U prošlom tjednu je pala za 0,1 posto.

Istovremeno je ona za kukuruz u lipanjskom ugovoru pala u petak za 0,6 posto i iznosila 337,50 eura/t. U odnosu na prošlu godinu povećanje je iznosilo 37,2 posto. Prošlotjedne kotacije su porasle za 0,8 posto.

Pad je zabilježen i za cijene pšenice na američkom CBOT-u. Pšenica se prodavala za 380,02 USD/t što je manje za 4,1 posto. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 61,9 posto.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cijena kukuruza u ugovoru o isporuci u srpnju bila je 308,85 USD/t i pala je za 0,5 posto, što je istovremeno povećanje u odnosu na prošlu godinu od 23,9 posto. U prošlom tjednu kotacije su porasle za 1,5 posto.

Vrijednost kukuruza raste (Foto: Depositphotos/ligora)

Stočni ječam neće pojeftiniti

Ove godine neće doći do pada cijena stočnog ječma. U Hamburgu je ona iznosila 355 eura/t za novu žetvu, a za prošlogodišnji urod treba izdvojiti oko 340 eura/t, navodi Agrarheute

Proizvođačke cijene su za 20 do 30 eura manje od veleprodajnih, ali trgovci najavljuju novi rast krajem tjedna od 5 do 8 eura.

Na svjetskom tržištu Rusija je konkurent ječmu iz Europe, dok se na izvoz iz Ukrajine ne može računati. U francuskom trgovačkom centru Rouenu ponude su iznosile 356 eura/t.

Suša će diktirati prinos ove žitarice. FranceAgriMer snizila je procjenu francuskih zaliha ozimog ječma kao u dobrom do vrlo dobrom stanju za još jedan bod na 64 posto, što je za 12 bodova manje u odnosu na prošlu godinu. Ocjena jarog je smanjena za jedan bod na 53 posto u odnosu na 86 posto koliko je bila u 2021. godini.

Toplinski val vlada u žitorodnim područjima Italije, Francuske, Španjolske i SAD-a gdje očekuju manje prinose. Udruženje talijanskih poljoprivrednika Coldiretti procjenjuje da će proizvodnja durum pšenice pasti za 15 posto.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Cijena pšenice Cijena žitarica Cijena kukuruza Cijena stočnog ječma Tržište žitarica Žetva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]