• Bioherbicid
  • 27.09.2020. 12:00

Zamjena za glifosat uskoro na tržištu, koristit će se i u eko proizvodnji?

Kimitec grupa najavljuje kako će uskoro imati odgovarajući alternativu za glifosat, a tvrde da će se moći koristiti i u ekološkoj proizvodnji.

Foto: JumpStory
  • 2.813
  • 256
  • 0

Korovi uzrokuju velike gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji, mogu smanjiti prinos za 30% i ozbiljno ugroziti kvalitetu usjeva. U rješenju ovoga problema, tijekom posljednjih 60 godina, poljoprivredni se sektor gotovo uvijek oslanjao na korištenje herbicida.

Međutim, neselektivna uporaba sintetičkih molekula ili potencijalnih trajnih organskih zagađivača, izazvala je ozbiljnu zabrinutost za okoliš. Danas nema sumnje da postoji potreba za razvojem alternative s jednakom ili višom razinom učinkovitosti od kemijskih herbicida. Također, posebna se pozornost posvećuje glifosatu i primjeni bioherbicida koji su u skladu s ekološkim propisima, a kao odgovor na sve veći interes za sigurnosti hrane.

Kimitec grupa na tragu alterantive za glifosat

Od 2000. godine, razvijeno je i registrirano više od 700 proizvoda na bazi glifosata, a zabrana je ograničila njihovu upotrebu te ostavila poljoprivrednike bez učinkovite zamjene.

Pita li itko poljoprivrednika što misli o smanjenju upotrebe pesticida? 

U biotehnološkoj tvrtki Kimitec group su 2019. započeli potragu za prirodnom formulacijom s učinkovitošću koja će biti jednaka, ili čak veća od onih na bazi glifosata, tvrde. 

"Postoje ogromne količine sintetičkih herbicida i sredstava za dezinfekciju tla koje se i danas koriste jer ne postoje dostupne alternative. Onog trenutka kada otkrijemo prirodno rješenje koje je jednako učinkovito kao i glifosat, ali bez štetnih učinaka, to će se promijeniti", kazao je Félix García, izvršni direktor Kimiteca.

Po čemu se ovaj bioherbicid razlikuje od glifosata?

Ističu kako su čimbenici koji razlikuju njihov proizvod od glifosata: postojanost, biorazgradnja, rezidualnost i bioakumulacija. Kako bi se izbjeglo ostavljanje ostataka i minimalizirao rizik od bioakumulacije, bioherbicid će biti formuliran s molekulama prirodnog podrijetla, za koje je priroda razvila učinkovite mehanizme biorazgradnje. Naime, ovo će sredstvo imati nekoliko mehanizama djelovanja koji će spriječiti pojavu rezistencije i, prema tome, potrebe za primjenom drugih aktivnih tvari.

Alternativa glifosatu: Protiv korova biljnom pjenom, strujom i elektromagnetskim valovima

"Naše će se sredstvo moći koristiti i u konvencionalnim i u ekološkim poljoprivrednim sustavima“, napominju iz kompanije. Poručuju i da su u naprednoj fazi optimizacije procesa dobivanja bioaktivnih molekula te da su započeli s fazom odabira različitih ciljnih korova. 


Tagovi

Alternativa Glifosat Bioherbicid Kimitec group


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako je krenulo dobro je i ispalo :)