• Suzbijanje korova
  • 11.02.2020. 15:00

Alternativa glifosatu: Protiv korova biljnom pjenom, strujom i elektromagnetskim valovima

Brojni proizvođači herbicida, ali i ostale poljoprivredne tvrtke rade na pronalasku alternativnog rješenja ovoj kemikaliji, a neke su svojim izumima privukle veliku pažnju. 

Foto: Facebook/Weedingtech Ltd
  • 1.199
  • 213
  • 1

U Europskoj uniji se korištenje glifosata odobrava do 2022. godine, ali države kao što su Njemačka, Austrija, Italija, Nizozemska, Francuska i Češka najavljuju zabrane i ranije. Stoga brojni proizvođači herbicida, ali i ostale poljoprivredne tvrtke rade na pronalasku alternativnog rješenja ovoj kemikalij. Neke su svojim izumima privukle veliku pažnju. 

Protiv korova biljnom pjenom

Tvrtka Weedingtech proizvela je sustav koji pomoću 100% prirodne pjene suzbija korove, a nazvali su ga Foamstream. Stroj podsjeća na usisavač, a radi na principu tako da prska pjenu po korovima, grije ih i na taj način uništava. Pjena je prirodna i dobiva se od biljnih ulja i šećera. "Iako nije čarobni napitak koji zamjenjuje glifosat, njegova upotreba se znatno povećala. Novi nas je izum natjerao da više razmišljamo o onome što općenito radimo za okoliš. Ovo je prilično zanimljiv proizvod“, pojašnjava Jonathan Greatrex, službenik za parkove i ostale otvorene prostore u Glamorganu, piše bbc.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

Struja umjesto herbicida

Kao još jedan značajan izum predstavlja proizvod Xpower, tvrtke Agxtend koji nudi novu revolucionarnu metodu suzbijanja korova. Stroj se pričvršćuje na traktor i ubija biljke za manje od sekunde pulsirajući kroz njih električnu energiju kako bi uništio vaskularne snopove koji prenose vodu i hranjive tvari. Može se koristiti u svim vremenskim uvjetima i nudi veliku fleksibilnost. "Električna energija za sobom ne ostavlja nikakve ostatke kao što to radi herbicid. Mali je rizik od erozije i visoka učinkovitost jer možemo sustavno kontrolirati svaki dio biljke", kaže radnik u tvrtki Agxtend, Karsten Vialon.

Posebno se primjenjuje u uzgoju krumpira, gdje je zamijenio tradicionalno korištenje herbicida na bazi diqueta ili glufosinat-amonijaka.

Mikrovalna kao potencijalno rješenje u suzbijanju korova

Profesor Graham Brodie s Fakulteta poljoprivrednih i veterinarskih znanosti u Melbourneu, u Australiji osmislio je još jednu alternativu herbicidu, a to je stroj koji djeluje kao mikrovalna pećnica i rješava korove pomoću elektromagnetskih valova

"Uređaj djeluju na nevjerojatno jednostavan način. Kako molekule vode unutar korova vibriraju i zagrijavaju se, uzrokuju propadanje biljnih stanica, ubijajući korov bez potrebe za korištenjem skupih ili potencijalno štetnih kemikalija", objašnjava Graham. Velika je prednost i što se može korisitit u bilo kojim vremenskim uvjetima pa čak i noću.

Bacačem plamena protiv korova u ekološkoj poljoprivredi?

Digitalna herbicidna tehnologija, kako su je još nazvali učinkovita je i praktična, a što je najbitnije ne ostavlja štetne posljedice na tlu i sigurna je za korisnika. 

Kako izgleda primjena Foamstream možete pogledati u videu:


Tagovi

Alternativa glifosatu Suzbijanje korova Biljna pjena Elektirčna energija Elektromagnetski valovi Herbicidi Glifosat


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Često puta ne primjećujemo da smo okruženi prekrasnim prizorima na dohvat ruke. Treba samo zastati i... Pročitaj cijelu bilješku »