Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paljenje korova
  • 03.02.2019. 09:00

Bacačem plamena protiv korova u ekološkoj poljoprivredi?

U američkoj kompaniji Flame Engineering koja je specijalizirana za uklanjanje korova plamenom, objašnjavaju kako se ovdje radi o uništavanju strukture u samom listu biljaka, tako da više ne mogu obavljati fotosintezu i rasti.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 3.665
  • 582
  • 0

Smanjenje pesticida i kemije uopće, sve je veći trend u poljoprivrednoj proizvodnji. Kako bi tome doskočili, pojedini poljoprivrednici u ekološkoj proizvodnji pronašli su navodno djelotvorno rješenje za smanjenje upotrebe pesticida - paljenjem korova. 

No, ne radi se o klasičnom paljenju strništa o čemu smo već pisali i za kojega se zna da je, em opasan za ljude i imovinu, em loš za samu kvalitetu zemljišta. 

Pališ strnište? Sam si sebi najveći neprijatelj!

Kao što se može vidjeti u videu ispod teksta, traktor je opremljen bacačima plamena koji temeljito uništavaju korov. 

U američkoj kompaniji Flame Engineering koja je specijalizirana za uklanjanje korova plamenom, objašnjavaju kako se ovdje radi o uništavanju strukture u samom listu biljaka, tako da više ne mogu obavljati fotosintezu i rasti. 

"Paljenje korova je nešto što volimo nazivati "sporim ubijanjem". Ovako uništavate staničnu strukturu u listu biljke, čime sprječavate fotosintezu, a tako uništavate i korijenski sustav. Da, plamen će uništiti i korijenje, čak i na velikim korovima. Opazit ćete efekt zaostajanja u rastu, a korov će biti uništen u roku od nekoliko dana, ovisno o tome koliko je korijenski sustav već uspostavljen i koliko dugo je biljka bila izložena plamenu", kažu u kompaniji Flame Engineering gdje ističu kako plamen uništava i staništa insekata

Osim ovakvog nastavka za traktor, ta američka kompanija proizvodi i manje bacače plamena kojim se može uništiti korov na manjim površinama. Njihova cijena nije istaknuta na stranicama te kompanije nego se može dobiti na upit.

Ipak, treba podsjetiti da pravi ekološki proizvođači i oni koji poštuju prirodu, neće uništavati korov i štetnike paljenjem jer se na ovaj način gubi potencijalna organska masa. Tu su i živi organizmi tla koji su itekako potrebni za razgradnju tvari, fiksaciju dušika iz zraka i druge procese koje tlo čini živim. 

 


Tagovi

Paljenje korova Bacač plamena Živo tlo Paljenje strništa Fotosinteza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)