Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 30.12.2020. 13:00

Vučković: Pomoći ćemo svim stradalim poljoprivrednim gospodarstvima

Imamo prve preliminarne podatke da su stradale neke farme, osobito svinjogojske. Tu su i štete na nekim šumarijama, posebice šumariji Glina, kazala je ministrica poljoprivrede.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
  • 279
  • 170
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je izjavila kako će država pomoći svim poljoprivrednim gospodarstvima u obnovi proizvodnje, na područjima pogođenima potresom.

Rekla je kako je savjetodavna služba već počela popisivati sva nastradala gospodarstva, kojih je primjerice na području Sisačko-moslavačke županije oko šest tisuća.

"Imamo prve preliminarne podatke da su stradale neke farme, osobito svinjogojske. Tu su i štete na nekim šumarijama, osobito šumariji Glina", kazala je uoči vladine sjednice te dodala kako sada štetu treba precizno procijeniti.

Izvijestila je i o sinoćnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede vezanom za potrebnu pomoć.

"Imamo mjere koje su na raspolaganju, posebno iz Programa ruralnog razvoja, mjera koja se odnose na obnovu proizvodnih potencijala. Sinoć smo analizirali kriterije, pravilnike, pokušat ćemo sve maksimalno olakšati i ubrzati. Jedan takav natječaj je u tijeku, raspisat ćemo i drugi", rekla je Vučković.

"Pomoći ćemo svim poljoprivrednim gospodarstvima da obnove proizvodni potencijal", poručila je.

Na pitanje što bi poručila ljudima u područjima stradalim potresom koji ne žele napustiti svoj kraj, kazala je kako je država potpuno uz njih i da će im pomoći.

Hrvatske šume također stavljaju na raspolaganje svoje objekte, država će se putem svojih nadležnih tijela pobrinuti za sigurnost ljudi, kazala je.

Krave su predosjetile, 'zablejale', a onda je udarilo

Središte razornog potresa koji je jučer oko 12.20 sati zatresao Hrvatsku bio je 46 kilometara od Zagreba i devet kilometara zapadno, jugozapadno od Siska na području Petrinje, izvijestio je EMSC.

Potres magnitude 6,3 prema Richteru dogodio se nešto prije 12.20 sati na dubini od 10 kilometara, naveo je Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), a procjenjuje se da ga je osjetilo šest milijuna ljudi. 

Kako je javila Seizmološka služba i jutros, 30. prosinca, u 6.15, 6.26 i 6.29, zabilježena su tri jača potresa s epicentrima nedaleko od Petrinje. Magnitude potresa iznosile su 4.7, 4.8 i 3.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII, VII i VI stupnjeva EMS ljestvice.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Marija Vučković Ministarstvo poljoprivrede Potres Pomoć