Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potres
  • 29.12.2020. 16:30
  • Sisačko-moslavačka, Petrinja, Sibić, Martinska Ves

Krave su predosjetile, 'zablejale', a onda je udarilo

Zaljuljalo je strašno, ali svi smo dobro, živi, hvala Bogu. No, Petrinja, ona jadna curica..., kroz suze nam je ispričala vlasnica OPG-a Marica Dovranić.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
  • 4.122
  • 858
  • 1

"Životinje su predosjetile. Krave, a njih imam, su doslovno 'blejale', a onda je udarilo", još duboko potresena priča nam Štefica Trsoglavec iz sela Sibić nedaleko Petrinje. 

I dok smo pričale, kazuje, neprestano tutnji, trese, nema kraja potresima koji su u dva dana pogodili područje Petrinje i Siska, a ovaj potonji magnitude 6,2 Richtera doslovno zatresao cijelu Hrvatsku. Pa i okolne države.

"Jučer smo nakon prvog udara sanirali krov, pokrpali i danas je sve opet otišlo. Srušio se krov, dimnjak, po kući je sve razbacano, pukli su zidovi, prevrnuo se sirarski kotao, sve je puno mlijeka...", priča nam vlasnica 17 krava i 10 junica koje će noć dočekati vani. Baš kao i obitelj jer kuća je nesigurna, struje nema. 

Stoka na polju, obitelj će prenoćiti u autu

Prespavat će u dva auta u koja su stavili deke, poplune, jastuke... 

"Ovaj naš kraj stalno nešto pogađa. Ima još dva dana ove 2020., ostalo sve zlo u njoj", kaže shrvana poljoprivrednica zabrinuta za uznemirenu stoku kojoj sigurno po hladnoći neće biti najugodnije. A zatvoriti ih se ne usude. 

"Bit će kako mora biti", pomalo pomireno veli. 

Stradalima pomaže i vojska (Foto: Slavko Midžor/PIXSELL)

Stravičan potres Maricu Dovranić, pak, dočekao je na tržnici u Sisku gdje prodaje sir i mliječne proizvode. Bilo je to, kaže - užasno. 

"Zaljuljalo je strašno, ali svi smo dobro, živi, hvala Bogu. No, Petrinja, ona jadna curica...", kroz suze priča vlasnica OPG-a iz Martinske Vesi. Šteta na kući i imanju ima, a kako nema struje, ne zna kako će pomusti krave. 

Sela bez struje, mužnja odgođena 

"Sve su navikle na muzilicu, nisu naučene na ručnu mužnju, a i to su male sisice. Male kravice, male sise. Probat ću, možda jednu, dvije, ostale će čekati da dođe struja", shrvano priča, ali ponavlja samo nek smo živi i zdravi. 

Potres zabilježila kamera na farmi pilića - nije baš ugodan prizor

Podsjećamo, potres jačine 6,2 po Richteru pogodio je središnji dio Hrvatske danas nešto iza 12:15 sati, a epicentar je bio 3 km od Petrinje. Uzeo je i nevini dječji život, u potresu u Petrinji smrtno je stradala 12-godišnja djevojčica, grad pretvorila u ruševinu, a cijelu zemlju zavila u crno, ali i ponovno pokazala veliko hrvatsko srce. 

Naime, na facebooku su pokrenute stranice Pomoć stradalima u potresu i Pomoć Petrinji, a iz cijele zemlje javljaju se ljudi nudeći smještaj, hranu, odjeću, pomoć u bilo kojem obliku. 

Petrinja je pretvorena u grad - ruševinu (Foto: Slavko Midžor/PIXSELL)

Policija diljem RH ukida kontrolne punktove među županijama. Kako se navodi na stranici koronavirus, sustav e-propusnice je suspendiran. Pridržavajte se epidemioloških mjera, smanjite brzinu kretanja vozila i ne žurite. 


Tagovi

Potres Tragedija Štefica Trsoglavec Marica Dovranić OPG Krave na polju


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]