Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU trgovina
  • 22.10.2020. 07:30

Usprkos koronakrizi i Brexitu - veći izvoz pšenice i svinjskog mesa

U prvih šest mjeseci ove godine vrijednost izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU porasla je za gotovo 3% u odnosu na prošlu godinu. No, porasla je i vrijednost uvoza za 2,5%.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 206
  • 13
  • 0

Unatoč ekonomskoj krizi koju je pokrenuo Covid-19 i neizvjesnostima vezanim uz Brexit, poljoprivredno-prehrambena trgovina u Europskoj uniji nastavila je rasti u prvih šest mjeseci ove godine. Između siječnja i lipnja, vrijednost njenog izvoza iznosila je 90,2 milijarde eura, što je porast od gotovo 3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno je vrijednost uvoza porasla na 62,7 milijardi eura, što je rast od gotovo 2,5%.

EU je u tom razdoblju zabilježila višak trgovine ovom vrstom proizvoda od 27,4 milijarde eura što je porast od 3% u odnosu na prošlu godinu. Iako su mjesečne vrijednosti izvoza porasle u lipnju nakon pada u svibnju, mjesečna vrijednost uvoza iz EU nastavila je padati slijedeći trend smanjenja od ožujka ove godine. To su jedni od glavnih nalaza sadržanih u mjesečnom izvještaju o trgovini za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine, koje je objavila Europska komisija.

Veći izvoz pšenice i svinjskog mesa, a manji vina 

Izvoz poljoprivredno-prehrambene robe EU-a nastavio je snažno postizati dobre rezultate i u Kini, regiji Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike (MENA). Izvoz u Kinu porastao je za 2,23 milijarde eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uglavnom zbog svinjskog mesa kao i pšenice, iznutrica i hrane za dojenčad. U regiji MENA njegova vrijednost najviše je porasla u Saudijskoj Arabiji (za 484 milijuna eura), Alžiru (385 mil. €) i Maroku (313 mil. €). Ovaj je rast bio potaknut snažnom potražnjom za ječmom i pšenicom.

Loša godina za žitarice, ali dobra za uljarice, potražnja za sirevima i mesom manja

Vrijednost izvoza EU u Veliku Britaniju pala je za 521 milijuna eura u prvoj polovici 2020. godine, pri čemu su glavne kategorije pogođenih proizvoda: vino, meso peradi, pripravci od voća i povrća te maslac. Značajni pad od 440 mil. €, predvođen alkoholnim pićima i likerima, vinom i voćnim sokovima zabilježen je izvozom u SAD, zatim u Hong Kong za 245 i Singapur od 219 mil. €.

Zbog Brexita pad uvoza za 863 milijuna eura

Brexit je također imao velik utjecaj na vrijednost uvoza iz Velike Britanije, koja je pala za 863 milijuna eura. Kategorije proizvoda koje su najviše pogođene su žestoka pića i likeri, tjestenina i peciva te čokolada i slastice. Smanjenje je evidentirano i u vrijednosti uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz SAD-a. Tako je on pao za 304 mil. €, uglavnom zbog soje. Primjećen je i pad uvoza iz  Ukrajine za 328 i Indije za 241 milijun eura.

Europska komisija odobrila uvoz GMO soje za hranu ljudi i životinja

Pozitivnija kretanja u trgovini prisutna su u odnosu na uvoz iz Indonezije, Kanade i Malezije. Povećanje njegove vrijednosti iz Indonezije za 574 milijuna eura i Malezije 326 mil. €, potaknuto je palminim uljem, dok je visok uvoz repice i soje doveo do rasta vrijednosti iz Kanade od 535 milijuna eura. Daljnji porast vrijednosti iz Brazila porastao je za 496 mil. €, izazvan uvozom soje i porast od 364 mil.€ iz Turske, agrumima, kao i pripravcima od voća i povrća.

Izvoz i uvoz po kategorijama proizvoda

Što se tiče kategorija proizvoda, najjači rast izvoznih vrijednosti zabilježen je kod pšenice (1,7 milijardi eura) i svinjskog mesa (1,59 mlrd. €), kao i kod grubih žitarica (427 mil. €) te hrane za kućne ljubimce (316 mil. €). Izvoz alkoholnih pića iz EU-a pretrpio je štete tijekom prve polovice 2020. godine, pri čemu je detektiran značajni pad njegove vrijednosti za vino (1,08 milijardi eura), žestoka alkoholna pića i likere (945 milijuna eura). 

Brexit donosi pad proizvodnje žitarica Velikoj Britaniji?

Porasle su uvozne vrijednosti nekoliko proizvoda, uključujući svježe i suho tropsko voće (za više od 768 milijuna eura), sjemenke uljarica (rast od 489 mil. €, uglavnom sjeme uljane repice i suncokreta) te palminog ulja (478 mil. €). Pad je, međutim, primjećen u uvozu grubih žitarica (664 mil. €), alkoholnih pića i likera (295 mil. €) te uljnih pogača (262 milijuna eura).


Tagovi

Korona kriza Brexit Uvoz Izvoz Trgovina


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]