Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Velika Britanija
  • 04.06.2020. 15:00

Brexit donosi pad proizvodnje žitarica Velikoj Britaniji?

Međunarodno vijeće za žitarice predviđa kako će u sezoni 2020./21. godini Britanija proizvesti 19,7 milijuna tona žitarica, što je veliki pad s prošlosezonskih 25,7 milijuna tona.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 226
  • 25
  • 0

Ratarski sektor u Velikoj Britaniji prolazi kroz ogromne promjene nakon što je gotovo 50 godina djelovao u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije.

Istodobno, suočava se i s problemima uzorkovanim pandemijom koja je poljuljala lance opskrbe hranom i novim izazovima kako prehraniti stanovništvo. Također se predviđa i da će se naći u velikim trgovinskim problemima ako do kraja godine ne sklopi novi sporazum s EU.

Pad proizvodnje žitarica?

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) predviđa kako će u sezoni 2020./21. Britanija proizvesti 19,7 milijuna tona žitarica, za razliku od 25,7 milijuna tona sezone 2019./'20. piše World-grain.

Prinosi pšenice će iznositi 10 milijuna tona, i također bilježe pad sa 16,3 milijuna tona u sezoni ranije, a uljane repice 1,3 milijuna tona, za 0,5 mil. t manje. 

No kako tvrde iz IGC-a, proizvodnja ječma će porasti na 8,4 milijuna tona, u odnosu na 2019. godinu kada je iznosila 8,2 milijuna tona.

Britanija postavila novi tarifni režim nakon Brexita - štite svoje farmere

Odbor za razvoj poljoprivrede i vrtlarstva (AHDB) objavio je prognozu kojom će se uvoz pšenice smanjiti za 808.000 tona te u 2020. godini iznositi 1.050 milijuna tona. Uvoz ječma će biti 52.000 tona, kukuruza 2,3 milijune tona, a uljane repice 600.000 tona.  

Iako Velika Britanija trenutno koristi benzin E5, iz tamošnje Vlade najavljuju kako će do 2021. godine prijeći na E10. Zemlja ima dvije velike tvrtke etanola, Ensus i Vivergo, obje na sjeveroistoku, no trenutno radi samo Ensus, koji koristi pšenicu i kukuruz.

Čak 99% brašna se proizvodi u zemlji

Situacija oko pandemije prisilila je industriju proizvodnje brašna na promjene. Prema navodima Nacionalnog udruženja britanskih i irskih mlinara (NABIM), vlada je odlučila skratiti radno vrijeme, ali i broj radnika koji su radili u mlinovima kako bi smanjila mogućnost širenja zaraze, ali i da zaposlenici koji imaju djecu više vremena provode s njima jer su zatvorene sve škole i vrtići.

"Dogovorili smo male promjene u našem radu, svi poslovi koji se odnose na neku administraciju obavljaju se kod kuće. Zbog povećane potražnje za brašnom uveli smo također online prodaju i to velikih vreća koje dostavljamo ugostiteljskim objektima", rekli su iz NABIM-a.

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

U Velikoj Britaniji postoje čak 32 tvrtke koje se bave proizvodnjom brašna, a njihovi mlinovi nalaze se na čak 51 lokaciji te proizvode 99% ove namirnice u zemlji. Tako čak 5 milijuna tona pšenice ide na njegovu proizvodnju, dok oko 1,5 milijun koriste proizvođači škroba i bioetanola.

Upitni dogovori između Britanije i Sjeverne Irske

Iako je britanski premijer Boris Johnson u studenom tvrdio kako neće biti kontrole robe između Velike Britanije i Sjeverne Irske, čini se kako to baš i neće biti tako. 

Naime, britanska je vlada prošli mjesec priznala da će na granici između dvije zemlje za dio robe, a poslije prijelaznog razdoblja, ipak biti potrebne granične kontrole.

EU do 2030. očekuje rast tržišta žitarica, ali pad proizvodnje uljarica

"Neće biti nove, fizičke granične infrastrukture i mi ne vidimo potrebu za tim, ali proširit ćemo neke postojeće prijelaze za poljoprivredne proizvode kako bi se omogućile dodatne kontrole", poručili su iz Vlade.

Nova je odluka zabrinula mlinare iz već spomenutog udruženja koji smatraju kako će im ona jako otežati posao s brašnom.


Tagovi

Velika Britanija Brexit Žitarice Pad Proizvodnja Uvoz Izvoz Brašno


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.