Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena goriva
  • 04.03.2022. 11:35

U susjedstvu panika zbog goriva, čeka li i nas od utorka novi cjenovni udar?

Vijest da će značajno poskupjeti gorivo stvorila je u susjednoj BiH kilometarske kolone na benzinskim stanicama. U Srbiji je organičena količina koju mogu kupiti. Kod nas uskoro istječe odluka o zamrzavanju cijena...

Foto: Depositphotos/Depositphotos/Shigapov
  • 7.549
  • 523
  • 0

Cijene sirove nafte približile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima razini od 117 dolara. 

Skok cijena, kako je objavila Hina, potaknuo je novi krug američkih sankcija ruskom sektoru prerade nafte, što je potaknulo strahovanja da bi sljedeći na redu mogao biti ruski izvoz nafte i plina.

Tako je na londonskom tržištu cijena barela skočila za 4,04 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 116,97 dolara. Nakratko je dosegnula i najvišu razinu od 2012. godine, od 119,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 3,74 dolara višoj cijeni, od 114,34 dolara, a nakratko je dotaknula i 116,57 dolara, najvišu razinu od 2008. godine.

U Hrvatskoj je, podsjećamo, na snazi Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata odnosno cijene za litru Eurosupera95 ograničene su na maksimalno 11,37 kuna, Eurodizela na 11,29 kuna te Eurodizela BS plavog na 6,5 kuna za litru, sve s PDV-om. No, 30 dana, na koliko su ograničene, istječe sa 7. ožujka. 

"Do utorka, kada istječe uredba o ograničenju cijena, bit će poznati idući Vladini potezi", rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić na pitanje razmišlja li Vlada iznova zamrznuti cijene odnosno produžiti uredbu. 

I dok će se odluka kod nas tek znati u idućim danima, u susjednoj BiH gužve koje su zabilježene u trgovinama, preselile su na benzinske stanice. Medijima se, naime, proširila informacija da će cijene goriva enormno porasti što je dovelo do stvaranja kilometarskih kolona na pumpama koje su zabilježene širom zemlje.

U BiH se noćas panično točilo gorivo (Foto: Agroklub)

Javni servis sinoć je u Dnevniku plasirao informaciju da će od danas gorivo koštati čak četiri marke (15,48 kuna). Gužve su počele oko 21 sat i trajale sve do ponoći. Osim automobilima, kupci su dolazili i kamionima natovarenim bačvama.  

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, kasno sinoć je demantirao tu informaciju, a iz Vanjskotrgovinske komore BiH potvrdili da će za građane cijene biti uvećane za 10-15 feninga. Litra benzina i dalje se kreće od 2,66 do 2,81 KM odnosno od 10,29 do 10,87 kuna. Dizel je nešto skuplji, za jednu litru izdvaja se od 2,71 do 2,86 KM iliti od 10,49 do 11,07 kuna. 

Panična situacija je i u Srbiji gdje je također na snazi ograničenje cijena goriva. Naime, na pojedinim su benzinskim stanicama osvanuli natpisi da je zbog otežane opskrbe naftnim derivatima i njihove distribucije, limitirana količina. Tako vozači automobila ne mogu kupiti više od 10 litara, traktor više od 30, a kamioni i autobusi mogu napuniti spremnike samo do 50 litara.

Vozače u Srbiji dočekala je obavijest o ograničenju količina (Foto: AK)

Zabranjeno je i točenje goriva u bilo kakve posude (bačve, kante, boce...), a plaćanje je moguće jedino gotovinom. 


Tagovi

Cijena nafte Gorivo Benzil Dizel Plavi dizel Zamrznute cijene


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).