Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rastu cijene
  • 03.03.2022. 10:10

Građani BiH iz (ne)opravdanog straha gomilaju zalihe - poskupjelo brašno

I tamošnji makroekonomski analitičar potvrdio je da je svjedočio mahnitoj kupovini brašna, školjki jaja, dok neki uzimaju i kartone ulja i puna kolica konzervi

Foto: Selma Mujić
  • 687
  • 75
  • 0

Rat između Rusije i Ukrajine unio je strah i neizvjesnost među bh. građane koji od početka ovih sukoba gomilaju zalihe osnovnih životnih namirnica. Unatoč umirujućim porukama predstavnika vlasti i nadležnih institucija, da brašna u Bosni i Hercegovini ima dovoljno te da do nestašice neće doći, i dalje se panično prazne police u marketima. Kupuju uglavnom brašno, ulje, šećer i kvasac. 

Iz trgovačkih lanaca kažu da je opskrba uredna te da povremeno prazne police ne znače manjak, nego zbog obimne kupovine tijekom dana trgovci ne stižu izložiti novu robu. S druge strane, građani kažu ne boje se nestašice već poskupljenja.

(Ne)opravdan strah

U Republici Srpskoj su jučer poskupjele sve vrste brašna. Cijena vreće od 25 kilograma, onog najkvalitetnijeg, tipa 500, porasla je s 26 KM (100 kuna) na 28 maraka (oko 109 kn), a brašna druge klase sa 23 (89 kn) na 25 KM (97 kn). Cijene puno ne odudaraju ni u Federaciji BiH i kreću se od 22,50 KM do 27,50 maraka odnosno od 87 kuna do 106 kuna.

Tamošnji makroekonomski analitičar Faruk Hadžić kaže da je proteklog vikenda svjedočio nerealnim slikama u trgovini gdje obavlja redovnu tjednu kupovinu hrane.

"Mahnite kupovine brašna, konzervi, školjki jaja, neki uzimaju i kartone ulja i puna kolica konzervi. Cijene hrane i energenata mogu narasti zbog ove krize, ali ne treba stvarati paniku zbog nestašice", naveo je Hadžić, pored ostalog.

Trenutno nema problema s opskrbom

Direktor najveće bh. prehrambene industrije Klas d.d. Sarajevo, Madžid Avdagić, ističe kako pšenicu nabavljaju s tržišta koja u ovom trenutku nisu ugrožena, odnosno iz Srbije, Hrvatske i dijelom Mađarske. Svakodnevno se u ovu kompaniju dopremi oko 1.500 tona pšenice za brašno. Trenutno nemaju problema s opskrbom..

"Oko 20 do 25 kamiona dnevno pšenice dolazi i nema nikakvih smetnji i neće biti nestašice brašna uzrokovane nedostatkom sirovina u BiH", kaže Avdagić. 

Hrvatska nema razloga za brigu oko eventualne nestašice pšenice?

U Hrvatskoj, s druge strane, zasad nisu zabilježene gužve kakve smo imali početkom covid krize. Kada je u pitanju pšenica, zalihe su dostatne, čulo se na sastanku čelnika Ministarstva poljoprivrede s predstavnicima ratarskog i stočarskog sektora. No, zabrinutost u cijeloj EU postoji, a pred nama je važna i izazovna sjetva.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Brašno Pšenica Robne rezerve Zalihe brašna Madžid Avdagić Faruk Hadžić BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]