Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene goriva
  • 07.02.2022. 19:00

Zamrznuta cijena plavog dizela - na koliko dugo?

Vlada je danas na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je odredila najviše cijene naftnih derivata. Plavi dizel je u idućih mjesec dana zamrznut na 6,5 kuna za litru, s PDV-om

Foto: Depositphotos/aleks_kend
  • 2.632
  • 332
  • 0

Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, temeljem prijedloga Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, uslijed ponovnog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata, navodi Hina. 

Tom uredbom se cijene za litru Eurosupera95 ograničavaju na maksimalno 11,37 kuna, Eurodizela na 11,29 kuna te Eurodizela BS plavog na 6,5 kuna za litru, sve s PDV-om.

Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najduže 30 dana od dana stupanja na snagu Uredbe. Nova Uredba stupa na snagu s danom objave u Narodnim novinama.

Iz Uredbe je vidljivo da nisu ograničene cijene derivata s dodanim multifinkcionalnim aditivima odnosno benzina s više oktana i tzv. "premiumu" goriva, koje su i inače nešto više od osnovnog eurosupera 95 i eurodizela.

Kako se navodi u priopćenju Vlade, cijene nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi. Međutim, Vlada RH može, radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena za pojedine naftne derivate, za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

Disbalans između ponude i potražnje

Maksimalni iznosi maloprodajnih cijena sadržavaju cijenu naftnog derivata, trošarinu i PDV. U cijeni naftnog derivata ugrađena je premija energetskog subjekta koja uključuje i maržu, napominje se u priopćenju. 

Dodaje se da se potreba za intervencijom i donošenje Uredbe "nalazi u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje".

"Obzirom na navedeno, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, a sve na način da se temeljem članka 9. stavka 2. Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata donese ova Uredba", navodi se u priopćenju.

Drugi puta ograničenje 

Ranije danas premijer Andrej Plenković rekao je da Vlada ponovno zamrzava cijene osnovnih goriva i plavog dizela, zbog izglednog rasta cijena naftnih derivata. Istaknuo je i da time Vlada "pokazuje da država vodi računa o svojim građanima i njihovom standardu". 

U Hrvatskoj  tržište u potpunosti određuje cijenu goriva od 2014. godine. No, Vlada je u listopadu lani po prvi put posegnula za člankom 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena, i to nakon snažnog skoka cijene nafte i derivata na međunarodnim tržištima zbog oporavka potražnje nakon pandemije. 

Uredbom donesenom 14. listopada lani prvotno su bile ograničene cijene svih benzina i dizela, a izmjenom Uredbe Vlada je od 15. studenoga lani bila ograničila cijene osnovnih goriva - eurosupera 95 na 11,10 kuna, a eurodizela na 11 kuna. Zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, od 7. prosinca lani Vlada je ukinula tu uredbu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Plavi dizel Zamrzavanje cijena Cijena goriva Eurodizel Odredba

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo