Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplava u Kini
  • 04.09.2020. 18:00

U poplavi se utopilo više milijuna svinja, a stradala i polja riže

Jake poplave pogodile su ogromna područja južne Kine. Stradali su milijuni životinja, širi se afrička svinjska kuga, a štete na poljima riže su ogromne.

Foto: Depositphotos/ChinaImages (ilustracija)
  • 448
  • 107
  • 0

Jaki pljuskovi uz rijeku Yangtze proteklih mjeseci uzrokovali su potop u južnim i istočnim dijelovima Kine. Kako piše agrarheute u poplavi je stradalo više milijuna svinja, a još jedan od problema je i afrička svinjska kuga koja se zbog ove elementarne nepogode dodatno proširila. Također, zahvaćena područja su jedna od najvažnijih mjesta za uzgoj riže.

Stradalo 39% kineskog uzgoja riže

Kineski mediji izvijestili su da je u nekim regijama poplava dosegla visine koje se nisu dogodile još od one razorne 1998. godine. Velika područja sliva ove rijeke, uključujući veliko područje uzgoja riže bila su potpuno pod vodom.

Italija uspjela prodati rižu Kinezima

Hou Liwei, kineski znanstvenik s Instituta za ekonomiju poljoprivrede procjenjuje da je ove godine oštećeno više od 20.000 km2 poljoprivrednog zemljišta te da bi radi toga značajno mogao stradati usjev.

I satelitske snimke to dokazuju, a prikazale su ozbiljne poplave u provincijama južne doline Yangtze, uključujući Jiangsu, Anhui i Hubei koje zajedno proizvedu 39% ukupnog usjeva ove svjetski važne žitarice.

Prognozira se smanjenje populacije svinja za 20%

Broj svinja u Kini se prošle godine smanjio za oko 180 milijuna životinja ili 40% zbog afričke svinjske kuge, a jake kiše i poplave na jugu zemlje pokreću nove slučajeve zaraze. Naime, istraživanja kod malih uzgajivača, trgovaca i klaonica otkrilo je na desetke novih slučajeva zaraze nakon obilnih kiša.

EFSA pokreće kampanju "Stop afričkoj svinjskoj kugi" u jugoistočnoj Europi

"Pogođene su i srednje i velike farme", rekao je za reuters Zheng Lili, glavni analitičar konzultantske tvrtke Shandong Yongyi. Međutim, mnogi slučajevi nisu službeno prijavljeni. Zgeng se boji da će jaka kiša u nekim provincijama smanjiti populaciju tih životinja i do 20%.

Mnoge male farme nisu opremljene da izdrže takve elementarne nepogode, a još u srpnju kineski mediji su prikazali sliku poljoprivrednika koji se probijao kroz vodu kako bi spasio svoje stado.

Međutim, koliko je ukupno ovih životinja uginulo kao rezultat potopa još uvijek nije poznato. Ping Chew, glavni analitičar u azijskoj tvrtki Rabobank Research kaže da se u Kini u to vrijeme moglo utopiti 20 milijuna svinja, što odgovara oko 5% trenutne populacije te stoke.

Dozvoljena gradnja farmi u blizini gradova? U Kini će uzgajati 200 milijuna svinja

Točan opseg štete bit će jasan tek narednih mjeseci, a cijene živih svinja na jugu Kine već su skočile.

Cijene hrane i dalje rastu

I dok se ondje raspravlja o cijenama povrća i svinjetine koje su naglo porasle od kraja srpnja kao posljedica elementarne nepogode, problem je i što je puno poljoprivrednika prisiljeno otići sa svojih farmi.

Snažna inflacija hrane primijećena je u Kini nakon što je izbila afrička svinjska kuga i tijekom pandemije Covid-19. Treba napomenuti da cijene i dalje rastu, a više cijene znače oskudicu i(li) logističke probleme.


Povezana biljna vrsta

Riža

Riža

Sinonim: - | Engleski naziv: Rice | Latinski naziv: Oryza sativa L.

Riža se, kao pšenica i raž, prvenstveno upotrebljava za prehranu ljudi jer je lako probavljiva, blago djeluje na probavni trakt i ne izaziva poteškoće u probavi. Rižu u trgovinama... Više [+]

Tagovi

Kina Poplave Svinje Riža Rijeka Yangtze


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]