Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja
  • 02.09.2020. 18:00

EFSA pokreće kampanju "Stop afričkoj svinjskoj kugi" u jugoistočnoj Europi

Kampanja je usmjerena na zemlje za koje EFSA smatra da kolektivno obuhvaćaju tzv. zabrinutu regiju jer se nalaze u blizini država u kojima je ASK prisutan.

Foto: Depositphotos/borisenkoket88
  • 145
  • 88
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) započela je veliku kampanju podizanja svijesti i pomoći u zaustavljaju širenja afričke svinjske kuge (ASK) u jugoistočnoj Europi.

Kampanja je usmjerena na zemlje za koje EFSA smatra da kolektivno obuhvaćaju tzv. zabrinutu regiju jer se nalaze u blizini država u kojima je ASK prisutan. Tako se na listi osim Albanije, Grčke, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Crne Gore našla i Hrvatska, ali i Bosna i Hercegovina te Srbija.

Značajne ekonomske štete

Afrička svinjska kuga (ASK) virusna je bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama prouzročio značajne ekonomske poremećaje. Trenutno ne postoje lijekovi i cjepiva pa izbijanje može zahtijevati eutanaziranje velikog broja ovih životinja na farmi u pogođenim područjima.

"Cilj kampanje je podići svijest i razumijevanje ASK-a u svih devet zemalja. Namijenjen je skupinama ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt s domaćim i divljim svinjama, poput uzgajivača i lovaca“, pojašnjavaju iz Agencije.

Hrvatska bez afričke svinjske kuge, sufinanciranje ograda i dalje dostupno

Također će surađivati ​​s veterinarskim organizacijama, lovačkim udrugama, poljoprivrednim skupinama, carinicima, graničnom policijom, lokalnim vlastima, turističkim operaterima i putnicima.

Otkriti, spriječiti, prijaviti

Budući da izbijanje ASK-a može imati tako razorne učinke, otkrivanje, prevencija i izvještavanje su ključni ako se želi suzbiti ova bolest.

"Dijelit ćemo informativne tablice, infografike, objave na društvenim mrežama spremne za upotrebu i druge materijale. Ova inicijativa nadopunit će trajne napore Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija da rade na iskorjenjivanju bolesti u Europi“, poručili su iz EFSE.


Tagovi

Afrička svinjska kuga EFSA Klanje Kampanja Domaće svinje Divlje svinje ASK


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Počelo je, počelo :) Kako se kreću prinosi kod Vas?