• Afrička svinjska kuga
  • 31.08.2020. 15:05

Hrvatska bez afričke svinjske kuge, sufinanciranje ograda i dalje dostupno

Javni poziv za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja i dalje je otvoren, a postoji i nagrada za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Jumpstory
  • 139
  • 12
  • 0

Hrvatska je zahvaljujući veterinarskim stručnjacima i izvrsnoj suradnji lovoovlaštenika i posjednika svinja uspjela ostati zemlja u kojoj nije zabilježen niti jedan slučaj pojave afričke svinjske kuge (ASK), priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako podsjećaju, u svrhu podizanja svijesti provedena je opsežna javna kampanja i edukacija u svrhu pravilne i pravovremene primjene svih propisanih mjera. Već sada su vidljivi rezultati provedbe kategorizacije farmi u smislu poboljšanja biosigurnosnih uvjeta - od listopada 2019. godine do travnja 2020. više od 15% farmi je popravilo biosigurnosne uvjete. 

Javni poziv za sufinanciranje i dalje je otvoren

Također, u 2019. i 2020. godini osigurali su putem javnog poziva ukupno 3,9 milijuna kuna za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom. Ovu mjeru sufinanciraju u iznosu od 80% prihvatljivim korisnicima, dodijeljena sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za poboljšanje uvjeta biosigurnosti, kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja bolesti sprečavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama.

"Javni poziv je i dalje otvoren do utroška sredstava ili najkasnije do 31. listopada 2020. godine. Do sada su za ovu svrhu isplaćena sredstva za 98 korisnika u ukupnom iznosu većem od 1,2 milijuna kuna, koji na taj način uz malen udio vlastitih ulaganja čuvaju svoju proizvodnju te općenito svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj", navode iz Ministarstva.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane (UVSH), kao nadležno tijelo za zdravlje životinja u RH, prati situaciju, a naređena je i mjera smanjenja populacije divljih svinja u lovištima i obveza provođenja biosigurnosnih mjera u lovištima. 

Dojava o lokaciji uginule divlje svinje 

Također, za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje koja rezultira pronalaskom i laboratorijskim pretraživanjem lešine, fizička osoba ima pravo na nagradu u iznosu od 100 kuna. Lokacija lešine može se dojaviti nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji, lovoovlašteniku na čijem se lovištu nalazi ili na email adresu: veterinarstvo@mps.hr, odnosno, na broj telefona 099/4392-507 na kojem je osigurano dežurstvo izvan radnog vremena.

Potiču i dostavu uginulih divljih svinja u svrhu pretrage na ASK, za što se isplaćuje naknada od 750 kuna, od kojeg 400 kuna pripada nadležnom lovoovlašteniku, a 350 kuna ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

"Znamo da je jedina učinkovita mjera zaštite od unosa virusa visoka razina biosigurnosti na farmama i lovištima i zato posjednike svinja i lovce kontinuirano informiramo o rizicima te ih ujedno pozivamo na savjesno pridržavanje svih preporuka i mjera. Moramo biti odlučni i ustrajni u provođenju propisanih mjera zaštite jer pojava bolesti na samo jednoj farmi može ugroziti našu svinjogojsku proizvodnju“, izjavila je ministrica Marija Vučković pohvalivši dosadašnju suradnju.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Afrička svinjska kuga Divlje svinje Sufinanciranje Uzgoj svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Godina je na izdahu.
Rekli bismo “neka više”.

- Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?
- Imate li velike planove od 2021. godine?

Foto: Tomislav Januš