Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o HPK
  • 14.11.2018. 13:30

U HPK će biti upisana 71.823 OPG-a - slijede novi izbori, ali kako i kada?

Hoće li i budući članovi HPK imati pravo birati i biti birani, upitao je predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije Ivan Klasnić. Ovih dana stigao je odgovor iz Ministarstva poljoprivrede i HPK

Foto: Pixabay/Pexels i FB HPK
  • 807
  • 41
  • 0

Hoće li uvođenjem obveznog članstva i plaćanja članarine za Hrvatsku poljoprivrednu komoru i budući članovi imati pravo birati ili biti birani, otvorio je pitanje predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Brodsko-posavske županije Ivan Klasnić. Ovih dana je stigao odgovor Ministarstva poljoprivrede na dopis koji je uputio mjerodavnim institucijama.

"Dopis se odnosio na novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori tj, sporan je bio članak 22. stavak 2. koji glasi - pravne i fizičke osobe koje su na dan stupanja na snagu ovog Zakona evidentirane kao članovi HPK ostaju i dalje članovi (njih je bilo negdje oko 485 članova). Oni su po novom Zakonu o HPK do 31, kolovoza trebali donijeti novi Statut Komore, što nisu ni do danas napravili. Drugi zadatak je bio da do 31. prosinca 2018. provedu izbore za tijela Komore, a tek od 01. 01 2019. stupa na snagu novi Zakon o obaveznom članstvu.

Klasniću sporno pravo biranja

Obavezan član HPK će biti svaki poljoprivrednik koji zbog samostalnog obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede ima ekonomsku veličinu gospodarstva veću od kunske protuvrijednosti izražene u stranoj valuti od 3.000 eura. A broj takvih OPG-a se vrti oko 75.000 obaveznih članova. Zbog takvog nesrazmjera u sadašnjem i budućem članstvu i zbog nelogičnosti da samo sadašnjih 485 dobrovoljnih članova imaju pravo birati i biti birani, a mi ostali ne bi imali nikakva prava osim plaćanja članarine. Zbog toga sam pokrenuo inicijativu i uz pomoć 11 punomoći raznih Udruga koje su mi dali da ih zastupam u ovom predmetu, došli smo do po meni pozitivnog ishoda za sve buduće članove HPK.", kaže Ivan Klasnić. 

Poljoprivrednike je dosad zastupalo oko 1.130 udruga, vrijeme je da se vrati značaj HPK?

Majdak - Biraju svi OPGovi iznad 3.000EUR-a SO

Naime, u odgovoru Ministarstva koje potpisuje državni tajnik Tugomir Majdak, navodi se da je "Člankom 15. stavkom 1. Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu određeno da je upis u Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava obvezan za sve fizičke osobe koje zbog samostalog obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede imaju ekonomsku veličinu gospodarstva veću od kunske protuvrijednosti izražene u stranoj valuti od 3.000 eura i/ilikoje su po osnovi obavljanja gospodarske djelatnosti poljoprivrede obveznici poreza na dohodak ili poreza na dobit sukladno posebnim propisima i koje su odabrale organizacijski oblik OPG-a."

U saborsku proceduru upućen Nacrt Prijedloga Zakona o HPK

"Prema odredbama važećeg Statuta Komore svi članovi Komore imaju pravo birati i mogu biti birani u tijela Komore. Shodno navedenome, mišljenja smo da su na osnovi ranije citiranih odredbi stvorena razumna i legitimna očekivanja budućih članova za njihovo uklučivanje u rad Komore slijedom čega držimo neophodnim u izbore za tijela Komore uključiti i buduće obvezne članove, odnosno OPG-ove kojima je ekonomska veličina gospodarstva veća od 3.000 eura, a sve u svrhu osiguranja načela pravičnosti i zakonitosti provedbe predstojećih izbora za tijela Komore koji se u skladu sa Zakonom moraju provesti najkasnije do 31. prosinca 2018. 

Na popisu 71.823 OPG-a 

Napominjemo kako je u svezi s provedbom izbora za tijela Komore, Ministarstvo poljoprivrede Komori dostavilo podatke o OPG-ima čija je ekonomska veličina veća od 3.000 eura. U odnosu na pitanje usklađivanja Statuta, ističemo kako je člankom 23. stavkom 1. Zakona o HPK određeno da je Komora dužna uskladiti Statut i druge akte u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu navedenog zakona te je trenutno u tijeku postupak usklađivanja važećeg Statuta s odredbama Zakon o HPK", navodi u odgovoru državni tajnik dodajući da se u svezi s detaljnim podacima o provedbi izbora, usklađivanju Statuta i drugih pitanja obrate Komori. 

Udruga OPGH Život: Izbori u komori ne smiju biti dok svi obvezni članovi prema zakonu ne budu punopravni članovi HPK

Odgovore smo potražili i od Hrvatske poljoprivredne komore. "Novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori je stupio na snagu osam dana nakon objave u Narodnim Novinama, od 3. srpnja 2018. godine. Prijedlog novog Statuta poslan je na mišljenje u Ministarstvu poljoprivrede. Sljedeći korak je sazivanje Skupštine radi usvajanja Statuta, te će se pristupiti sazivanju novih izbora. S obzirom da će Upisnik obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava biti gotov 2019. godine, Ministarstvo poljoprivrede  04.10.2018. godine dostavilo je popis od 71.823 OPG-a koji će prema Zakonu o obiteljsko poljoprivrednim gospodarstvima biti obavezni upisati se u Upisnik. Za provedbu izbora, prema uputi Ministarstva koristit će se navedeni popis", stoji u odgovoru koji potpisuje predsjednik HPK Mladen Jakopović

Izbori se očekuju vrlo skoro, a iz Komore pozivaju sve zainteresirane da se kandidiraju te tako kroz ovu instituciju sukreiraju budućnost domaćeg agrara. 


Tagovi

HPK Zakon o HPK Statut Obvezno članstvo Ivan Klasnić Mladen Jakopović Tugomir Majdak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/