Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o HPK
  • 16.03.2018. 13:30

U saborsku proceduru upućen Nacrt Prijedloga Zakona o HPK

Cilj Zakona je kroz obavezno članstvo obuhvatiti što je moguće veći broj poljoprivrednika u Hrvatsku poljoprivrednu komoru.

Foto: Pixabay/karygrabovski
  • 239
  • 10
  • 0

U saborsku proceduru poslala je Vlada i Nacrt Prijedloga Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Nacrt Prijedloga prihvaćen je na jučerašnjoj redovnoj sjednici Vlade, a cilj mu je kroz obavezno članstvo obuhvatiti što je moguće veći broj poljoprivrednika u Hrvatsku poljoprivrednu komoru. Time bi HPK imala pouzdanu vjerodostojnost u zastupanju interesa poljoprivrednika u kreiranju javnih politika vezanih uz poljoprivredu i ruralni razvoj kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Podsjećamo, kako je i najavio predsjednik HPK Mladen Jakopović, prema sadašnjem prijedlogu Zakona komorski će doprinos biti šest kuna. Šest kuna mjesečno, odnosno 72 kune godišnje.

Vraća se plaćanje članstva HPK, mjesečni iznos 6 kuna

Time bi Komora, uzme li se u obzir da je u Hrvatskoj oko 105.000 OPG-a koji su u sustavu potpora, uprihodovala sedam milijuna kuna godišnje. Komora trenutno, naime, broji svega 1.000 članova. Vlada RH je na današnjoj sjednici usvojila Nacrt Prijedloga Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Zakonom se uređuje status, ustroj, poslovi i zadaci, te članstvo i način financiranja HPK.

HPK je, podsjećaju iz Ministarstva, osnovana 2009. godine Zakonom o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, a članstvo je bilo obvezno za sva poljoprivredna gospodarstva, fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava. Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori 2012. godine ukinuto je obvezno članstvo i uvedeno je dobrovoljno što je rezultiralo značajnim rasipanjem članova. HPK kao krovna organizacija poljoprivrednika RH članica je krovne europske asocijacije poljoprivrednika COPA – COGECE.

Revitalizacija poljoprivredne proizvodnje 

Nakon stupanja Zakona na snagu, Hrvatska poljoprivredna komora će u roku od 60 dana biti obvezna prilagoditi Statut koji sadrži i odredbe vezane uz način provođenja izbora i imenovanja u tijela Komore.

"Radimo na krovnim zakonima koji će pomoći revitalizaciji poljoprivredne proizvodnje. Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori jedan je od njih. Prijedlog zakona koji je Vlada prihvatila važan je za poljoprivrednike jer sve europske zemlje imaju profesionalne poljoprivredne komore koje predstavljaju poljoprivredne proizvođače i bore se za bolje uvjete poslovanja. Mora postojati središnje mjesto udruživanja poljoprivrednih proizvođača. Imamo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, o Hrvatskoj šumarsko-poljoprivrednoj savjetodavnoj službi, Zakon o OPG-ima u danas je na glasovanju u Saboru… sve to radimo za boljitak naših poljoprivrednih proizvođača i uređenje sustava u kojem rade", rekao je ministar Tomislav Tolušić, navodi se na stranicama Ministarstva. 


Tagovi

HPK Zakon Vlada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije