AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Vraća se plaćanje članstva HPK, mjesečni iznos 6 kuna

Vraća se plaćanje članstva HPK, mjesečni iznos 6 kuna

Hrvatska poljoprivredna komora

Vraća se plaćanje članstva HPK, mjesečni iznos 6 kuna

Datum: 08.01.2018. 12:00 |

3

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Novi Zakon o HPK predviđa vraćanje obveznog članstva ukinutog 2012. godine.

Najkasnije do svibnja, a vjerojatno u veljači ili početkom ožujka, trebao bi biti izglasan novi Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori. Novi zakon, prije svega, donosi vraćanje obveznog članstva u HPK odnosno plaćanje članarine ukinute 2012. za mandata ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine.

"Po sadašnjem prijedlogu Zakona komorski će doprinos biti šest kuna. Šest kuna mjesečno, znači 72 kune godišnje", rekao je novi predsjednik HPK Mladen Jakopović gostujući u Plodovima zemlje HRT-a.

Time bi Komora, uzme li se u obzir da je u Hrvatskoj 100.000 OPG-a koji su u sustavu potpora, uprihodovala sedam milijuna kuna godišnje. Komora trenutno, naime, broji svega 600 članova. Stabilan prihod, dodao je Jakopović, donio bi prije svega mogućnost slaganja odbora, plaćanje tih ljudi, plaćanje putovanja u Brisel...

"No, ne na ljetovanje! Gledajte, gore su ozbiljni, žestoki pregovori. Mi smo mala zemlja i u okviru EU smo na rubu. Ne budemo li se izborili za sebe, bojim se da nam se loše piše", dodao je podsjetivši na primjer Mađarske koja je prvo imala obvezu plaćanja članstva, potom je ukinula i opet je vratila. Oni su danas, naglasio je, strašno jaki. I prema državi i prema EU te imaju snage izboriti svoje ciljeve.

Mladen Jakopović novi predsjednik HPK

Plan novog vodstva HPK je posložiti sektore po principu odbora u Ministarstvu poljoprivrede odnosno kao unutar EU. U istupanju prema EU plan je pomoći ministarstvu, biti s njima u partnerskom odnosu u nastupu prema politici ZPP-a, ali i kuditi i kritizirati ministarstvo gdje misle da je potrebno.

Primjerice, dosad je u Savjet za mljekarstvo Ministarstva poljoprivrede ušlo 14 ljudi i taj će Savjet, objasnio je Jakopović, pregovarati s ministarstvom te najbolje pokazati put kojim mljekarstvo treba ići. Inače, dodao je, mljekarstvo je vrlo specifičan sektor. Prema papirima, Hrvatska je u vrhu po cijeni mlijeka u EU, nio to nije dostatno. Mljekari traže da cijena mlijeka bude oko tri kune kako bi pokrili troškove proizvodnje.

Foto: Screenshot/Plodovi zemlje

Broj pregleda članka: 1432; Uspješnost članka: 201.6

Izvor: hrt.hr

Tagovi: HPK, Mladen Jakopović, Komorski doprinos, Zakon o HPK

Ključne riječi članka: vraca, se, placanje, clanstva, hpk, mjesecni, iznos, 6, kuna, prema, jakopović, dodao, poljoprivrede, svega, članstva


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!