Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požari
  • 20.07.2022. 14:35
  • Šibensko-kninska, Zaton, Rasline

Strašan prizor: U požaru kod Vodica oštećeno čak 137 poljoprivrednih gospodarstava

Prve procjene nakon vatrene stihije su zastrašujuće.

Foto: Milan Sabić/PIXSELL
  • 541
  • 127
  • 0

U nedavnom požaru u zaleđu Vodica i Zatona oštećeno je 137 poljoprivrednih gospodarstava te 413 parcela upisanih u ARKOD, izvijestila je danas ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom obilaska OPG-ova na tom području.

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, prema prvim procjenama opožareno je oko 95 hektara poljoprivrednih površina, u prvom redu maslinika, vinograda te nasada smokve i badema, a zaprimljene su i dojave o štetama na više pčelinjih zajednica.

"Vrlo je teško gledati ovakve uredne površine u koje je uložen trud i rad nakon jednog ovakvog događaja", rekla je dodavši da su oni tim ljudima pružili prve nove informacije o mjerama pomoći, piše HINA.

Istaknula je da će im trebati dodatna pomoć za obnovu svih tih površina, poput maslinika ili vinograda. "Ali i neke druge mjere koje ćemo u suradnji s lokalnom zajednicom uspostaviti po uzoru na suradnju s drugim županijama koje su ove i prošle godine pogađale nepogode", napomenula je.

Natječaj će se ponoviti

Poljoprivrednicima koji imaju štete od požara na raspolaganju će biti Natječaj Mjere 5 Programa ruralnog razvoja koja se odnosi na obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog prirodnim nepogodama i katastrofama.

Ministrica je potvrdila kako će Vlada u suradnji sa županijom razmotriti mogućnost dodatne pomoći poljoprivrednicima u nadoknadi dijela izgubljenog prihoda, kako bi se u najkraćem mogućem roku obnovila poljoprivredna proizvodnja.

Iako je u vezi s financijskom pomoći jedan natječaj iz Mjere 5 već otvoren, ona pretpostavlja da tamošnji poljoprivrednici neće stići podnijeti prijavu.

"Mi taj natječaj otvaramo više puta godišnje i otvorit ćemo ga odmah prvi dan kad poljoprivrednici budu spremni. Tako smo radili i nakon ovih tuča", pojasnila je.

Užas kod Šibenika: Opožareno oko 3.000 hektara, velike štete na kućama i maslinicima

Dodala je da će od podnošenja zahtjeva, koji se mora obraditi do isplate odštete, vjerojatno proteći više mjeseci, pri čemu je, kako je rekla, moguće davanje predujma do 50 posto.

Dodala je i kako su savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva obišli pogođena poljoprivredna gospodarstva već u prvim danima nakon požara te će i dalje biti prisutni na terenu i na raspolaganju, pri čemu će, iako su administrativne procedure posljednjih godina maksimalno pojednostavnjene, svaki poljoprivrednik pojedinačno dobiti svog savjetnika za ispunjavanje dokumentacije za mjere pomoći.

Čeka se konačna procjena

Prema njezinim riječima, treba vidjeti jesu li ispunjeni uvjeti za proglašenje elementarne nepogode, da se čeka konačna procjena, a nakon toga procedura ide brzo.

Ova prethodna procedura traje obično do dva mjeseca. No, kaže kako ljudi mogu biti sigurni jer što će tiče obnove investicija, tu se isplaćuje 100 posto prihvatljivih troškova.

"Ako netko ima 300 maslina koje su izgorjele, dobit će 300 novih, a sredstva uključuju i pripremu terena i sve ostalo što je potrebno da bi taj maslinik bio u punoj funkciji. Treba samo utvrditi štetu", poručila je ministrica Vučković.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Marija Vučković Požari Zaton Vodice OPG-ovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.