Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natura 2000
  • 21.10.2020. 10:30

Spasili od sječe 109.300 ha starih šuma - dobili posebnu nagradu Natura 2000

Za nagradu Natura 2000 je bilo prijavljeno 85 projekta, a natjecali su se u pet kategorija: očuvanje, društveno-ekonomske koristi, komunikacija, usklađivanje interesa i prekogranična suradnja i umrežavanje. 

Foto: European Commission
  • 470
  • 34
  • 0

Nagrada Natura 2000 namijenjena je vodećim dostignućima u području zaštite prirode, a pokrenula ju je Europska komisija. Ona prepoznaje priče o uspjehu u očuvanju okoliša širom EU te podiže svijest o jednom od izvanrednih postignuća - mreži zaštićenih područja Natura 2000. 

Šest je dobitnika ovoga priznanja, a uključuju projekte iz Belgije, Bugarske, Finske, Francuske, Španjolske te jedan prekogranični u kojemu su partneri iz Austrije, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Ukrajine.

Dobili smo šamarčinu kao odgojnu mjeru. E sad razmišljaj, čovječe, o biološkoj raznolikosti!

"Pandemija COVID-19 razotkrila je vezu između zdravih, otpornih društava i održavanja našeg prirodnog okoliša u dobrom stanju. Ovogodišnji pobjednici pokazuju da ulaganje vremena, energije i resursa u zaštitu prirode donosi velike nagrade ne samo za prirodu, već i za nas", izjavio je europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius u priopćenju te dodao da su to modeli suradnje i rješenja koja trebaju biti povećani ako želimo ispuniti obveze iz Strategije EU o biološkoj raznolikosti,

Natjecalo se 85 projekata u 5 kategorija

Za nagradu Natura 2000 je bilo prijavljeno 85 projekta, a natjecali su se u pet kategorija: očuvanje, društveno-ekonomske koristi, komunikacija, usklađivanje interesa i prekogranična suradnja i umrežavanje. 

Posebna nagrada europskih građana pripala je projektu "Partnerstvo za zaštitu bugarskih starosnih šuma u Naturi 2000", kojega je vodila Izvršna agencija za šume (EFA), Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva iz Bugarske, Svjetski fond za prirodu (WWF) i bugarsko Udruženje parkova te balkansko Društvo divljih životinja.

Projekt je pomogao pomiriti sukobljene interese oko određivanja područja vezanih uz šumu. Kao rezultat, dodatnih 109.300 ha starih šuma određeno je za zaštitu i isključeno iz sječe.

Pobjednici ostalih kategorija:

  • Nagradu za zaštitu dobio je projekt "Korištenje podvodnih inventara za očuvanje morskih područja u Finskoj" i francuski projekt "Eau la la !!! Eko-savjeti za more i obalu
  • Nagrada za društveno-ekonomske koristi kojom se priznaju projekti koji pokazuju da očuvanje prirode i ekonomski razvoj mogu ići ruku pod ruku, dodijeljena je tvrtki "Pro-Biodiversidad: pastiri kao konzervatori biološke raznolikosti u Naturi 2000".
  • Nagrada za pomirenje interesa pripala je projektu "Deset ključeva suvlasništva za projekte u prirodi"
  • Nagrada za prekograničnu suradnju i umrežavanje pripala je projektu: "Zajedničkim naporima za sigurne i divljim vrstama prikladne transportne mreže na Karpatima"

Revizorski sud: Poticaji za bioraznolikost premali - u 10 godina EU nije napravila ništa?

Naime, u svojoj Strategiji biološke raznolikosti objavljenoj ranije ove godine, Komisija je predložila sadnju 3 milijarde stabala do 2030. godine kao dio dalekosežnog Plana obnove prirode EU.

Inače, Natura 2000 mreža je Europske unije s gotovo 27.000 zaštićenih područja koja pokriva više od 18% kopnenog teritorija EU-a i oko 9% njezinih morskih područja. Ona ima za cilj zaštitu i unapređenje europskog prirodnog nasljeđa i osiguravanje dugoročnog opstanka najvrjednijih i najugroženijih vrsta na našem kontinentu, istodobno promičući održivo korištenje zemljišta i gospodarske aktivnosti.

Više informacija možete pronaći ovdje.


Tagovi

Natura 2000 Nagrada Europska unija Očuvanje okoliša


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?