Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Travanj 2018
  • 01.05.2018. 09:00

Sjetva u iznadprosječno toplom mjesecu - kako vama ide?

Iznadprosječno toplo vrijeme, prvo mokra zemlja u koju su propadali traktori, a potom suha zemlja, obilježili su početak sjetve (i sadnje) odnosno travanj koji je više sličio ljetnim mjesecima nego li proljeću.

Foto: Bigstockphoto/budabar
  • 911
  • 44
  • 0

Iznadprosječno toplo vrijeme, prvo mokra zemlja u koju su propadali traktori, a potom suha zemlja, obilježili su početak sjetve (i sadnje) odnosno travanj koji je više sličio ljetnim mjesecima nego li proljeću. Čekale su se isplate poticaja započele još sredinom veljače koje bi trebale završiti do početka lipnja. Mjesec koji smo ispratili bio je i prepun tragičnih vijesti. Poznata stočarska obitelj Markić u sekundi je ostala bez dva člana, a Hrvatska bez uzornih poljoprivrednika. Naime, otac Stipe (71) i sin Goran (32) Markić smrtno su stradali u urušavanju silosa.

Mjesec u kojemu intenzivno izlaze traktori na ceste doveo je i do prometne nesreće u kojoj je teže ozlijeđen 11-godišnji dječak. Jedan traktorist, pak, dobio je i nadimak Slavonski Mad Max. 

I dalje smo se trudili donijeti vam zanimljive savjete i priče ljudi koji se trude uspjeti i osigurati si egzistenciju u poljoprivredi. Iako u poljoprivredi nema slobodnih dana, želimo vam sretan Praznik rada. Odmorite se barem na koji sat, zaslužili ste!

Tko su dobri, a tko loši susjedi rajčici?

Izbor biljaka koje će rasti i razvijati se u neposrednoj blizini rajčice može imati veliki utjecaj na zdravlje biljaka, povećanje prinosa, kvalitetu i okus plodova. Sve biljke izlučuju tvari koje mogu djelovati na biljke koje rastu u njenom okruženju. Taj utjecaj može biti pozitivan, ali i štetan. Uzgoj združenih usjeva ima niz prednosti, a biljke se međusobno štite od pojave bolesti i napada štetnika. Češnjak, kadifica, neven štite rajčicu.

Korovi su odlični indikatori zemljišta

Vlažna topla zemlja idealna je za rast korova koji buja iz dana u dan. No, ne gledajte na njega jedino kao na gubitak vremena, zgrbljena leđa i zelene ruke od čupanja. Upravo nam korov može pokazati kakve je kvalitete naša zemlja. Je li siromašna ili bogata organskim tvarima, nedostaje li joj nešto, što uzgajati na kojem dijelu, kako ju poboljšati. 

Velika tragedija kod Đakova: Otac Stipe i sin Goran Markić poginuli na polju

Otac Stipe (71) i sin Goran (32) Markić smrtno su stradali u urušavanju silosa, a za jedan život člana poznate stočarske obitelji, još se bore liječnici osječke bolnice. Do nesreće je, navela je policija, došlo na njihovu polju u Đurđancima nedaleko Đakova. Prema dotad poznatim podacima, na tri muškarca se urušio zid silosa koji je vrijedna obitelj gradila. 

Dječak (11) vozio traktor i sletio s ceste!

Teške ozljede zaradio je dječak (11) koji je vozeći (!) ga, traktorom sletio s ceste u kanal u mjestu Rašćani kod Križevaca. Kako je izvijestila koprivničko-križevačka policija, do nesreće je došlo u 13.15 sati u Rašćanima na nizbrdici kada je traktorom sletio van kolnika i prevrnuo se. Dječak - vozač je, prema neslužbenim podacima, zadobio teške povrede glave i prsnog koša te je prevezen u koprivničku bolnicu.

Potjera po njivi: traktorom bježao od policajca na motociklu, zaradio nadimak Slavonski Mad Max

Više od dva sata pokušavao je policajac zaustaviti traktoristu po njivama Čađavice nedako Slatine. Isto toliko vremena proveo je traktorist u izbjegavanju policajca da bi mu u konačnici pobjegao - prvo traktorom, potom pješice. Gotovo nevjerojatan događaj osvanuo je na društvenim mrežama, a potjera po njivama opisana kao "Slavonski Mad Max - Policija ga lovila po njivi".


Tagovi

Agroklub Travanj 2018 Najčitanije


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?