Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište
  • 02.08.2020. 07:30

SAD zabrinut zbog nove EU strategije "Od farme do vilice" - narušit će njihovu trgovinu?

Nema načina za postizanje sigurnosti hrane za rastuću populaciju i njihove potrebe ako se nametnu politike koje ograničavaju rast i guše inovacije, poručio je svojim EU kolegama američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 568
  • 64
  • 0

Govoreći tijekom webinara o transatlantskoj budućnosti vezanoj za sigurnost hrane, američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue upozorio je da bi nedavno objavljena strategija Europske unije, Od farme do vilice (F2F) mogla ugroziti poljoprivrednu proizvodnju, a time i trgovinu između ta dva tržišta. 

Iako je u jednu ruku i pohvalio EU i njezinu usredotočenost na održivi razvoj, iskritizirao je novu buduću politiku, tvrdeći kako u njoj uopće ne vidi farmu.

Također, izrazio je i zabrinutost zbog toga što poljoprivrednici ostaju bez potrebnih alata, što ih čini nekonkurentnim na tržištu i može dovesti do razvoja protekcionizma

"Nema načina za postizanje sigurnosti hrane za rastuću populaciju i njihove potrebe ako se nametnu politike koje ograničavaju rast i guše inovacije“, poručio je Perdue ističući kako je glavni uspjeh američke poljoprivrede upravo inovativna tehnologija. 

Međunarodna trgovina nam je potrebna

Europski povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski naglasio je kako jačanje kraćih lanaca opskrbe hranom ne podrazumijeva nove trgovinske prepreke. "Nismo protiv međunarodno trgovine, ona nam je potrebna i zainteresirani smo za njezino povećanje", rekao je tijekom istog webinara. 

Istaknuo je i kako snažniji naglasak na domaćem tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda ne isključuje jačanje međunarodne trgovine. 

Wojciechowski: EU treba više raditi na raznolikosti poljoprivredne proizvodnje

"Smanjenje potrebe za uvozom nije protekcionizam", naglasio je Wojciechowski uzimajući primjer poboljšanja proizvodnje proteinskih kultura u EU na koje se ona prije u velikoj mjeri oslanjala na američki uvoz. 

Kao odgovor na kritiku zbog nove strategije, povjerenik je rekao kako su i poljoprivredni i prehrambeni sektor prošli test, kao što je sada, u najkritičnijim vremenima te da nema nikakvog straha za sigurnost hrane. 

Europski zastupnik i reformist Hermann Tertsch kritizirao je Wojciechowskog zbog indikacije da sigurnost hrane više nije problem u EU. 

"Čelnici zaduženi za osmišljavanje i provođenje prehrambene politike na globalnoj razini imaju veliku odgovornost za prehranu rastuće svjetske populacije. Sada bi se svi naši napori u poljoprivredi trebali usredotočiti na to kako osigurati dovoljne količine kvalitetne i zdrave hrane i kako pomoći poljoprivrednicima koji su upali u krizu zbog pandemije“, poručio je Tertsch dodajući još kako mora postojati bolja ravnoteža između opskrbe hranom i Zelenog plana. 

Treba napomenuti kako Europska unija u sklopu Zajedničko poljoprivredne politike planira provoditi instrument "EU sljedeća generacija", među kojom je i digitalizacija i zeleni prijelaz poljoprivredno-prehrambenog sektora. 

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više s manje unosa kao dio plana oporavka EU?

Precizna i digitalna poljoprivreda mogli biti jedni od alata za postizanje europskih ciljeva Zelenog dogovora i strategije Od farme do vilice.


Tagovi

SAD Europska unija F2F Poljoprivredna proizvodnja Uvoz Izvoz Protekcionizam Sonny Perdue Sigurnost hrane Janusz Wojciechowski Hermann Tertsch


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.