Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 17.07.2020. 07:30

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više s manje unosa kao dio plana oporavka EU?

Precizna poljoprivreda temelji se na konceptu "proizvoditi više s manje unosa" koji ima za krajnji cilj ublažavanje utjecaja na okoliš. Kreatori politika EU se nadaju da će ovaj plan staviti u kontekst ZPP-a.

Foto: Depositphotos/sovlanik
  • 320
  • 30
  • 0

"Precizna poljoprivredna praksa, uključujući digitalnu poljoprivredu, najbolji je način da strateški ciljevi Europske unije postanu zeleni, pametni i sigurni i trebaju biti dio nacionalnih planova za oporavak i otpornost svih država članica", izjavio je član Europskog parlamenta Petros Kokkalis za euractiv.

Predložen novi proračun EU: Za ZPP 55,2 milijarde eura 

"U skladu s instrumentom "EU sljedeća generacija", države članice imat će dodatna sredstva u iznosu od 15 milijardi eura za Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD), što je odlična prilika za digitalizaciju i zeleni prijelaz poljoprivredno-prehrambenog sektora", nastavlja. 

Za ruralna područja 750 milijardi eura

Naime, u svom Fondu za oporavak od 750 milijardi eura, Europska komisija predložila je dodatan novac za ruralna područja uz onaj koji su izdvojile države članice za razdoblje 2022. do 2024., razmjerno sredstvima za ruralni razvoj namijenjenih 2018. godini.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

No, o financijskom okviru za oporavak od pandemije Covid-19 se još uvijek raspravlja i trebaju ga odobriti i države članice i Europski parlament, a ključne rasprave očekuju se 17. i 18. srpnja.

Kokkalis je naglasio da bi precizna i digitalna poljoprivreda mogli biti jedni od alata za postizanje europskih ciljeva Zelenog dogovora i strategije Od farme do vilice. Precizna poljoprivreda temelji se na konceptu "proizvoditi više s manje unosa" koji ima za krajnji cilj ublažavanje utjecaja na okoliš. To bi, primjerice, bilo smanjenje upotrebe pesticida ili gnojiva. Kreatori politika EU se nadaju da će ovaj plan staviti u kontekst Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Prioritet zeleni projekti i digitalizacija?

"Za poticanje takvih inovativnih praksi potreban nam je snažan proračun za budući ZPP, barem na istoj razini kao i trenutni. Ulaganje je potrebno za poboljšanje digitalnih vještina farmera, savjetodavnih usluga, infrastrukture, koja se može financirati u okviru EAFRD-a", rekao je Kokkalis.

Dva prioriteta EU su digitalizacija i zeleni projekti koji će njezino gospodarstvo učiniti otpornijim. Za Kokkalisa to se savršeno podudara s misijom preciznog uzgoja. "Znanstveno je dokazano da precizna poljoprivredna praksa, koristeći visokotehnološku opremu, može smanjiti emisiju stakleničkih plinova, uglavnom smanjenjem inputa koji su usmjereni na prostorne i vremenske potrebe usjeva i povećanjem sposobnosti tla da skladištite ugljik", napomenuo je.

"S razvojem digitalne poljoprivrede koja dosljedno primjenjuje i metode precizne poljoprivrede, uvjeren sam da imamo izvrsne alate za postizanje ambicioznih ciljeva strategije Od farme do vilice", dodao je.

Znanje, financijska i tehnička podrška poljoprivrednicima

Europski povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski, dijeli isto mišljenje, rekavši da cilj strategije Od farme do vilice čini cjelokupni prehrambeni sustav održivijim.

Wojciechowski: Ne smijemo dozvoliti uvoz hrane tretirane pesticidima zabranjenima u EU

"Precizna poljoprivreda može značajno doprinijeti održivom poljoprivrednom sektoru i pomoći u postizanju utvrđenih ciljeva kao što je smanjenje upotrebe i opasnosti od pesticida za 50% i smanjenje upotrebe gnojiva za najmanje 20%", rekao je Wojciechowski .

Međutim, naglasio je da je za uvođenje pametnih tehnologija uzgoja potrebno pravilno znanje, kao i financijska i tehnička podrška farmerima.

"Ne zaboravimo da i sama precizna poljoprivreda neće biti dovoljna. Trebat će joj pružiti savjetodavne usluge, razmjenu znanja i izgradnju kapaciteta. Pored toga, potrebne su i druge vrste inovacija koje će nadopuniti precizno poljoprivredno gospodarstvo, poput rješenja koja se temelje više na prirodi”, napomenuo je.

Loš savjetodavni sustav?

Isto tako, Tassos Haniotis, direktor za strategiju, pojednostavljenje i analizu politika iz Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj, objasnio je da kada su u pitanju savjetodavni sustavi na gospodarstvima, koji poljoprivrednicima pružaju javne informacije o tome kako poboljšati proizvodnju, postoji vrlo neujednačena situacija ovisno od države. 

Digitalizacija ključna za provedbu strategije smanjenja gnojiva – kako ju učiniti dostupnom?

"I dalje postoji ozbiljan digitalni jaz između ruralnih i urbanih područja. Dok 83% stanovništva EU ima pristup brzom internetu, samo 53% domova u ruralnim područjima ima tu mogućnost. Ovo je važna prepreka razvoju novih poduzeća, radnih mjesta i prosperiteta u ruralnim područjima", rekao je povjerenik Wojciechowski.


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Precizna poljoprivreda Ruralni razvoj Petros Kokkalis Tassos Haniotis Janusz Wojciechowski


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekskluzivni i generalni zastupnik za prodaju i servis traktora Fendt i Valtra te strojeva za strojnu sječu drva Ponsse, otvorio je svoj prvi prodajno-servisni centar u Hrvatskoj. Tvrtka Inter Agrar Mehanizacija otvorena je danas u Đakovu, a... Više [+]