Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diferzifikacija poljoprivrede
  • 15.07.2020. 07:30

Wojciechowski: EU treba više raditi na raznolikosti poljoprivredne proizvodnje

Proširenje asortimana proizvoda te unošenje promjena u postojeću proizvodnju vrlo je važno i podržat ćemo svakog poljoprivrednika koji se odluči na to, poručio je Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/Christin_Lola
  • 227
  • 18
  • 0

Diverzificiranje proizvodnje hrane ključno je za jačanje otpornosti europske poljoprivrede i stvaranje realnih poslovnih modela za farmere u sljedećim godinama, izjavio je u uvodnom govoru europski povjerenik za poljoprivredu, Janusz Wojciechowski na online konferenciji organiziranoj od strane Euractiva.

Govoreći o klimatskim promjenama i njihovom povezanošću s opskrbom hrane, Wojciechowski je upozorio na moguće rizike koji bi se mogli dogoditi ako se svaki poljoprivrednik koncentrira samo na istu vrstu proizvodnje. Za njega diverzifikacija igra veliku ulogu u smanjenu izloženosti ekonomskim krizama potaknutim velikim oslanjanjem na ekonomske partnere koji nisu iz EU, kao što se to nedavno dogodilo s ruskim embargom i američkim carinama.

Klimatska kriza: Svijet mora do 2030. doseći vrhunac stočarstva i obnoviti vegetaciju

"Proširenje asortimana proizvoda te unošenje promjena u postojeću proizvodnju vrlo je važno i podržat ćemo svakog poljoprivrednika koji se odluči na to. Dio predloženog dugoročnog proračuna također je tome posvećen, ali smatram da bi Europska unija trebala raditi više na tome“, naglasio je povjerenik. 

Partnerstva izvan EU važna u opskrbi hrane

Tema koja se ponavljala u raspravi bila je i vodeća nova prehrambena politika EU, strategija Od farme do vilice (F2F). Njezin je cilj da prehrambeni sustav postane pokretač snaga za održivost širom svijeta i da vodi globalnu tranziciju kroz zeleni plan i trgovinsku politiku. 

"Jedna od stvari koju su nas naučile klimatske promjene je da zaista ne možemo imati plan koji je fokusiran samo na jedan dio svijeta", rekla je na konferenciji predsjednica Saveza za zelenu revoluciju u Africi (AGRA) Agnes Kalibata.

Također, pozdravila je i obnovljeni fokus na privatna partnerstva u F2F-u kao što je to platforma Afrike i EU, koji će olakšati poljoprivrednicima pristup novome tržištu i pružiti ono što im zaista treba kako bi mogli proizvoditi.  

Suradnja Afričke i Europske unije: Sigurnije tržište i opskrba hranom

Izvršni direktor mreže Solidaridad Jeroen Douglas, izrazio je zahvalnost Komisijinom poticajnom paketu o održivosti hrane, ali je i priznao kako će Europa i dalje nastaviti uvoziti hranu iz trećih zemalja, unatoč spremnosti da se više oslanja na kratke lance opskrbe. 

Predložio je načelo glokalizacije (eng. glocality, proces modifikacije globalnih utjecaja u lokalnim kontekstima, op.a.), a koje također može potaknuti sektorsku transformaciju izvan Europe i pomoći malim, relativnom siromašnim poljoprivrednicima u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. "Jasno je da Europa ima misiju i izvan svojih granica", poručio je.

Zdravlje tla i ekološka proizvodnja

Jedna od spomenutih tema na konferencija bila je zaštita i zdravlje tla te ekološka poljoprivreda. 

Za Tassosa Haniotisa, direktora za strategiju, pojednostavljenje i analizu politika u Generalnoj upravi za poljoprivredu Europske komisije, veliki izazov predstavlja i dobro kvalitetno tlo kao i adekvatna gnojidba. 

"Postoje dijelovi kod kojih se treba koristiti malo više gnojiva, dok kod drugih manje. Važno je usredotočiti se na zdravlje tla i usjeva“, rekao je Haniotisa te dodao da se sve više treba oslanjati na znanost i što više ju proučavati u tom pogledu.

Wojciechowski: Ne smijemo dozvoliti uvoz hrane tretirane pesticidima zabranjenima u EU

Povjerenik Wojciechowski također je u svom govoru inzistirao na promicanju ekološke poljoprivrede koja bi trebala biti jedna od glavnih prioriteta Europske unije u idućih 7 do 10 godina. Potvrdio je i da Komisija priprema akcijski plan do kraja ove godine kako bi pronašla financijske instrumente za eko poljoprivrednike, ali i povećala potražnju potrošača za takvim proizvodima. 

Erik Fyrwald, glavni izvršni direktor Syngente, rekao je kako njegova grupacija podržava takvu vrstu poljoprivrede, ali ne vjeruje kako samo ona može pomoći u smanjenu klimatskih promjena i osiguravanju dovoljno zdrave i pristupačne hrane. 

S njim se složila i Kalibata koja smatra da takav način uzgoja ne može prehraniti ljude u Africi te je upozorila kako će time nastati ogromni troškovi za bioraznolikost.


Tagovi

Europska unija Janusz Wojciechowski Diverzifikacija Ekološka poljoprivreda Tlo F2F Glokalizacija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P