Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambena kriza
  • 06.05.2022. 15:00

Rat je izgovor? Timmermans kritizira širenje straha o nestašici hrane

Neki se pretvaraju da postoji rizik od nestašice hrane u EU i tako plaše stanovništvo, izjavio je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans

Foto: Depositphotos/hopsalka/FB F. Timmermans
  • 513
  • 207
  • 0

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kritizirao je, kako on kaže, širenje straha od nestašice hrane u Europi karakterizirajući ga kao nepoštenim i neodgovornim. Optužio je protivnike strategije Od polja do stola (Farm to Fork) da izazivanjem panike sprječavaju ostvarenje ciljeva Zelene poljoprivrede EU.

Timmermans je ocijenio strah neosnovanim. "Neki se pretvaraju da postoji rizik od nestašice hrane u EU i tako plaše stanovništvo", izjavio je na sastanku Odbora za životnu sredinu Europskog parlamenta, održanom 28. travnja.

Logistički i financijski problemi

Priznao je da je rat u Ukrajini izazvao ozbiljne probleme na tržištima pšenice i kukuruza, ali i istaknuo da se radi o logističkim i financijskim problemima. Također, podsjetio je na priopćenje Europske Komisije o sigurnosti hrane, objavljeno još u ožujku, u kojem se zaključuje da ne postoji rizik od nestašice u EU.

No, navedeno nije spriječilo izvršnu vlast EU da svoj fokus usmjeri na povećanje proizvodnje. Sjetimo se, Janusz Wojciechowski, europski povjerenik za poljoprivredu, je nedavno u svom obraćanju rekao da treba podržati europske poljoprivrednike da proizvedu što više hrane. To uključuje privremeno ukidanje mjera zaštite okoliša kako bi se maksimizirala poljoprivredna površina dostupna za proizvodnju. Ovaj potez je pohvaljen od strane farmera, ali je kritziran od strane ekoloških grupa.

Oštre riječi

"Oni koji nisu na početku voljeli Farm to Fork, iskoristili su rat kao izgovor da se vrate na svoje stare pozicije i pokušaju spriječiti provođenje ciljeva Strategije", rekao je Timmermans. Dodao je da treba shvatiti da je Strategija pokušaj da se oporavi poljoprivreda, a ne da ju se kažnjava razornim efektima gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena, a koje imaju na globalnu proizvodnju hrane.

EU odgađa planove zelene politike? Sve su glasniji pozivi na preispitivanje ZPP-a

Optužio je one koji se protive ambicijama zelene poljoprivrede EU da koriste rat u Ukrajini kao izgovor za promicanje vlastite agende i upozorio da je to put kojim EU ne bi trebala ići.


Tagovi

Frans Timmermans Kritika Zeleni plan Rat Nestašica hrane Prehrambena kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić