Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 22.03.2022. 15:00

EU odgađa planove zelene politike? Sve su glasniji pozivi na preispitivanje ZPP-a

Razlog je rat u Ukrajini i njegov negativan utjecaj na opskrbu hranom, što je navelo neke zemlje, prvenstveno Slovačku i Italiju, da dovedu u pitanje okolišna pitanja EU

Foto: Depositphoto/budabar
  • 2.420
  • 107
  • 0

Europska komisija bi mogla odgoditi objavu prijedloga o održivoj poljoprivredi i prirodi, a koja se očekivala ovaj tjedan. Razlog je rat u Ukrajini i njegov negativan utjecaj na opskrbu hranom, što je navelo neke zemlje, prvenstveno Slovačku i Italiju, da dovedu u pitanje okolišna pitanja Europske unije.

EK je sutra (srijeda) trebala objaviti dva nova prijedloga - obvezujuće ciljeve za obnovu prirode i održiviji zakon o pesticidima.

Međutim, povjerenik EK za poljoprivredu Janusz Wojciechowski u ponedjeljak je rekao, navodi Reuters, da EU neće raspravljati o pesticidima na svom sastanku ovog tjedna, što znači da će se objava prijedloga odgoditi. Plan obnove prirode nije komentirao.

Još prije desetak dana, nije bilo govora o odustajanju, iako je Wojciechowski već tada dao naslutiti da je u ovom trenutku najvažnija prehrambena sigurnost. 

Lambert: EU se mora probuditi

I predsjednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, Christiane Lambert pozvala je EU da se probudi te upozorila da zbog dosadašnje ovisnosti o ruskom gnojivu, plinu, energiji, gorivu, ali i žitaricama - više toga treba proizvoditi na vlastitom teritoriju. 

"Teško je vratiti prehrambenu sigurnost, ali je oporavak neophodan kada UN strahuje od "uragana" gladi u mediteranskom prstenu, ali i drugdje. Komisija mora preispitati odluke i strategije koje je donijela prije ukrajinske krize. Mora izaći s prijedlozima jer proljeće je tu, kalendar i priroda ne mogu čekati", u video obraćanju rekla je Lambert. 

Slovačka i Italija prve reagirale

Na prilagođavanje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), uključujući njezino odlaganje i preispitivanje zelenih ambicija EU, usred straha od prehrambene nesigurnosti uzrokovane ratom u Ukrajini, prve su pozvale Slovačka i Italija, prenosi Euractiv.

Ministarstvo poljoprivrede Slovačke je objavilo da vjeruje da će biti neophodno preispitati i djelomično reformirati ove ciljeve, odnosno strategije Od polja do stola i bioraznolikosti s obzirom na trenutnu situaciju. Čak su u slučaju da EK ne popusti, razmatrali prilagođavanje svog nacionalnog strateškog plana ZPP-a.

Italija je bila predložila izrazito radikalan pristup jer je, prema njihovom ministru poljoprivrede, Stefanu Patuanelliju, neophodno dozvoliti da se izdvojena područja i svi pašnjaci koriste u produktivne svrhe, čak i ako su djelomično zauzeti neplanskom vegetacijom grmlja.

Pašnjake koristiti u produktivne svrhe (Foto: Depositphotos/MyClicks)

Također su ispitivali mogućnost uklanjanja zakonskog ograničenja za povećanje navodnjavanih površina i uvođenja neke vrste nove državne potpore za sve poljoprivredno zemljište. Na ovaj potez su se odlučili kako bi se ublažio porast troškova proizvodnje i povećala poljoprivredno-prehrambenu produktivnost. 

U Njemačkoj slom zelene politike

Bez ozbira na ozbiljnu situaciju, njemački Zeleni, Alijansa 90, ne odustaju od poljoprivredne politike. Kako piše Simon Michel-Berger u svom komentaru na Agrarheute, odrekli su se mnogih fundamentalnih pozicija, ali se drže svog posljednjeg ideološkog bastiona, zelenog dogovora. 

Eskalacija gladi i siromaštva kao posljedica rata u Ukrajini

Prije samo nekoliko dana, europski političar Zelenih Martin Häusling optužio je Vladimira Putina da koristi žitarice kao oružje. Njegovo rješenje, kao i rješenje federalnog ministra poljoprivrede Cema Özdemira, nije da domaću poljoprivrednu proizvodnju učini efikasnijom, već smanjenje njemačkog stočarstva kako bi manje žitarica završilo kao stočna hrana.

Michel-Berger smatra da je ova rasprava pogrešna, jer se žitarice za stoku ne mogu koristiti kao krušna sirovina i kvalitetna pšenica se ne može svugdje uzgajati. Ističe i da se životinje hrane travom s pašnjaka i nusproizvodima prehrambene industrije.

Stočari u Njemačkoj se pitaju gdje je solidarnost s njima, jer su teško pogođeni ovim promjenama, ali i prozivkama da su krivi za mnoge probleme, od klimatskih promjena do trenutne gladi u svijetu. Istovremeno su u stalnom strahu od ekonomske nesigurnosti, od problema uzrokovanih nestašicom stočne hrane, posebno u ekološkom stočarstvu.


Tagovi

ZPP Zeleni plan Janusz Wojciechowski Odustajanje Zakon o pesticidima Strategija Od polja do stola Biodiverzitet


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]