Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 22.03.2022. 15:00

EU odgađa planove zelene politike? Sve su glasniji pozivi na preispitivanje ZPP-a

Razlog je rat u Ukrajini i njegov negativan utjecaj na opskrbu hranom, što je navelo neke zemlje, prvenstveno Slovačku i Italiju, da dovedu u pitanje okolišna pitanja EU

Foto: Depositphoto/budabar
  • 2.456
  • 107
  • 0

Europska komisija bi mogla odgoditi objavu prijedloga o održivoj poljoprivredi i prirodi, a koja se očekivala ovaj tjedan. Razlog je rat u Ukrajini i njegov negativan utjecaj na opskrbu hranom, što je navelo neke zemlje, prvenstveno Slovačku i Italiju, da dovedu u pitanje okolišna pitanja Europske unije.

EK je sutra (srijeda) trebala objaviti dva nova prijedloga - obvezujuće ciljeve za obnovu prirode i održiviji zakon o pesticidima.

Međutim, povjerenik EK za poljoprivredu Janusz Wojciechowski u ponedjeljak je rekao, navodi Reuters, da EU neće raspravljati o pesticidima na svom sastanku ovog tjedna, što znači da će se objava prijedloga odgoditi. Plan obnove prirode nije komentirao.

Još prije desetak dana, nije bilo govora o odustajanju, iako je Wojciechowski već tada dao naslutiti da je u ovom trenutku najvažnija prehrambena sigurnost. 

Lambert: EU se mora probuditi

I predsjednica udruženja poljoprivrednika EU-a COPA, Christiane Lambert pozvala je EU da se probudi te upozorila da zbog dosadašnje ovisnosti o ruskom gnojivu, plinu, energiji, gorivu, ali i žitaricama - više toga treba proizvoditi na vlastitom teritoriju. 

"Teško je vratiti prehrambenu sigurnost, ali je oporavak neophodan kada UN strahuje od "uragana" gladi u mediteranskom prstenu, ali i drugdje. Komisija mora preispitati odluke i strategije koje je donijela prije ukrajinske krize. Mora izaći s prijedlozima jer proljeće je tu, kalendar i priroda ne mogu čekati", u video obraćanju rekla je Lambert. 

Slovačka i Italija prve reagirale

Na prilagođavanje Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), uključujući njezino odlaganje i preispitivanje zelenih ambicija EU, usred straha od prehrambene nesigurnosti uzrokovane ratom u Ukrajini, prve su pozvale Slovačka i Italija, prenosi Euractiv.

Ministarstvo poljoprivrede Slovačke je objavilo da vjeruje da će biti neophodno preispitati i djelomično reformirati ove ciljeve, odnosno strategije Od polja do stola i bioraznolikosti s obzirom na trenutnu situaciju. Čak su u slučaju da EK ne popusti, razmatrali prilagođavanje svog nacionalnog strateškog plana ZPP-a.

Italija je bila predložila izrazito radikalan pristup jer je, prema njihovom ministru poljoprivrede, Stefanu Patuanelliju, neophodno dozvoliti da se izdvojena područja i svi pašnjaci koriste u produktivne svrhe, čak i ako su djelomično zauzeti neplanskom vegetacijom grmlja.

Pašnjake koristiti u produktivne svrhe (Foto: Depositphotos/MyClicks)

Također su ispitivali mogućnost uklanjanja zakonskog ograničenja za povećanje navodnjavanih površina i uvođenja neke vrste nove državne potpore za sve poljoprivredno zemljište. Na ovaj potez su se odlučili kako bi se ublažio porast troškova proizvodnje i povećala poljoprivredno-prehrambenu produktivnost. 

U Njemačkoj slom zelene politike

Bez ozbira na ozbiljnu situaciju, njemački Zeleni, Alijansa 90, ne odustaju od poljoprivredne politike. Kako piše Simon Michel-Berger u svom komentaru na Agrarheute, odrekli su se mnogih fundamentalnih pozicija, ali se drže svog posljednjeg ideološkog bastiona, zelenog dogovora. 

Eskalacija gladi i siromaštva kao posljedica rata u Ukrajini

Prije samo nekoliko dana, europski političar Zelenih Martin Häusling optužio je Vladimira Putina da koristi žitarice kao oružje. Njegovo rješenje, kao i rješenje federalnog ministra poljoprivrede Cema Özdemira, nije da domaću poljoprivrednu proizvodnju učini efikasnijom, već smanjenje njemačkog stočarstva kako bi manje žitarica završilo kao stočna hrana.

Michel-Berger smatra da je ova rasprava pogrešna, jer se žitarice za stoku ne mogu koristiti kao krušna sirovina i kvalitetna pšenica se ne može svugdje uzgajati. Ističe i da se životinje hrane travom s pašnjaka i nusproizvodima prehrambene industrije.

Stočari u Njemačkoj se pitaju gdje je solidarnost s njima, jer su teško pogođeni ovim promjenama, ali i prozivkama da su krivi za mnoge probleme, od klimatskih promjena do trenutne gladi u svijetu. Istovremeno su u stalnom strahu od ekonomske nesigurnosti, od problema uzrokovanih nestašicom stočne hrane, posebno u ekološkom stočarstvu.


Tagovi

ZPP Zeleni plan Janusz Wojciechowski Odustajanje Zakon o pesticidima Strategija Od polja do stola Biodiverzitet


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]