Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni plan
  • 10.03.2022. 17:00

EU ne odustaje od zelene politike?

Nova situacija stavlja velike izazove pred Zeleni dogovor i prehrambenu sigurnost. Njemačka smatra da EU zemlje nisu u opasnosti od nestašice.

Foto: Depositphoto/kalinovsky
  • 258
  • 66
  • 0

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans zauzeo se za ciljeve Zelenog dogovora u poljoprivrednoj politici EU unatoč pozivima na davanje prioriteta aspektima prehrambene sigurnosti nakon poremećaja opskrbe uzrokovane ratom u Ukrajini.

U nacrtu teksta, kojega navodi Euractiv, piše da će EU poboljšati sigurnost hrane smanjenjem ovisnosti od uvoznih poljoprivrednih proizvoda i inputa, o čemu će danas i sutra, 10. i 11. ožujka biti govora na neformalnom sastanku Europskog vijeća. 

Timmermans je odbacio svaku ideju o popuštanju ciljeva održivosti u prehrambenoj politici. Osvrnuo se i na cilj smanjenja upotrebe gnojiva što bi moglo biti od koristi u suočavanju s poremećajem izazvanim zabranom uvoza kalija iz Bjelorusije, važnog gnojiva koje je u velikoj mjeri deficitarno u Europi.

Očekuje se nestašice hrane?

Pekka Pesonen, glavni tajnik udruženja poljoprivrednika EU Copa-Cogeca, rekao je da Zeleni dogovor ne zahtijeva radikalne promjene, već radikalne dodatke. Prema njegovim riječima, ukrajinska kriza nudi mogućnost da se unaprijedi Green Deal paket kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da količinom i kvalitetom održe zalihe na tržištu. 

Herbert Dorfmann, talijanski poslanik, je rekao da će rat imati snažan utjecaj na europsku prehrambenu sigurnost i stvoriti poteškoće za poljoprivredno-prehrambena tržišta. Očekuje da će isporuke pšenice, soje, biljnih ulja i pilećeg mesa usporiti u narednim mjesecima, a žetva 2022. biti ugrožena.

Za sada su police još uvijek pune (Foto: Depositphotos/bitpics)

Kako znamo, neke zemlje EU već su počele ograničavati izvoz poljoprivrednih proizvoda zbog zabrinutosti izazvane ratom u Ukrajini.

Njemačka se protivi preispitivanju Zelenog dogovora

Njemački ministar poljoprivrede, Cem Özdemir je naglasio da ne vidi da su Njemačka ili EU zemlje u opasnosti zbog opskrbe hranom te da bi fokus trebao biti na drugim dijelovima svijeta. Turska, Sjeverna Afrika i Azija ovise o uvozu iz Ukrajine i Rusije i mogle bi biti značajno pogođene, prenosi Euractiv.

Iako je u izjavi priznao da se zbog rastućih troškova energije očekuju poskupljenja gnojiva i poljoprivrednih proizvoda, koja bi mogla utjecati i na potrošačke cijene, rekao je da je EU samodovoljna kada su tržišta žitarica u pitanju.

Novi sastanak 21. ožujka

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski kaže da će Komisija ponovo razmotriti ciljeve postavljene u njenim glavnim politikama, strategijama Od polja do stola i bioraznolikosti, kako bi procijenila može li se omogućiti prehrambena sigurnost u Europi u trenutnim okolnostima.

Ugar će prenamijeniti za sjetvu pšenice? Na potezu je EK

O tom pitanju će se ponovo raspravljati na sastanku 27 ministara EU 21. ožujka, a Njemačka bi se mogla pokazati kao primarni protivnik povlačenju zelenih ciljeva sektora.


Tagovi

Frans Timmermans Cem Özdemir Zeleni dogovor Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe