Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije
  • 04.03.2022. 15:00

EU uvodi potpunu zabranu uvoza ključnog gnojiva iz Bjelorusije

EU u velikoj mjeri oskudijeva potašom, sa samo 6 posto udjela u svjetskoj proizvodnji ove sirovine. Njezin uvoz u 2020. godini iznosio je 2,4 milijuna tona, a udio uvezene iznosio je 85 posto ukupne potrošnje

Foto: Depositphotos/singkham
  • 4.670
  • 397
  • 0

EU je zabranila sav uvoz potaše iz Bjelorusije, važnog gnojiva koje je u velikoj mjeri deficitarno u Europi, a ta zemlja njezin veliki izvoznik kao i sirovina za tu proizvodnju. Ovakav potez je dodatni pritisak na poljoprivredni sektor koji se već bori s povećanjem cijena inputa.

Čelnici EU su 2. ožujka odobrili novi paket sankcija usmjerenih na Bjelorusiju zbog podrške Rusiji u njenom vojnom napadu na Ukrajinu, navodi Euractiv.

Restriktivne mjere zabrane uvoza potaše (kalij klorida) iz Bjelorusije su uvedene još u lipnju, nakon prisilnog slijetanja aviona Ryanair-a u Minsku i zatvaranja opozicijskog aktiviste Romana Protaseviča.

"Značajno proširujemo postojeće zabrane uvoza. Procjenjuje se da će mjere usvojene u lipnju isključiti iz trgovine EU otprilike 20 posto potaše iskopane u Bjelorusiji. Sada je to 100 posto svih kalij klorida koji podliježu ograničenjima uvoza", poručio je službenik EU. 

Mjere su išle u pravcu da se u lipnju pristupi postepeno, što je tipičan pristup za sankcije EU jer blok preferira ostaviti određenu marginu kako bi mogao reagirati ako se situacija pogorša.

"Postojala je politička odluka u to vrijeme samo da se ciljaju određene vrste potaše. Sada smo ih spremni sve zabraniti”, dodao je službenik EU.

Kratak period prilagođavanja

Za europske proizvođače gnojiva ostavljen je kratak period prilagođavanja od tri mjeseca. U ovom vremenskom roku omogućava im se da izvrše postojeće ugovore potpisane prije usvajanja zabrane, jer nakon toga više neće biti moguće trgovati.

Najveći uvropski proizvođač u tom sektoru, Yara, je još u siječnju najavila obustavu kupovine iz Bjelorusije.

Yara morala obustaviti kupovinu sirovine za gnojivo iz Bjelorusije

Ostale glavne komponente gnojiva dušik i fosfati nisu uključeni na popis sanjkcija, ali je lipanjskii paket već zabranio određene mješavine poput mineralnih kemijskih gnojiva koje sadrže sva tri minerala, kao i mješavine koje sadrže samo fosfor i kalij.

Očekuje se rast cijena

Europska unija u velikoj mjeri oskudijeva potašom, sa samo 6 posto udjela u svjetskoj proizvodnji ove sirovine. Njezin uvoz u 2020. godini iznosio je 2,4 milijuna tona, a udio uvezene iznosio je 85 posto ukupne potrošnje EU, prema podacima koje je pružilo udruženje EU FertilizersEurope

Udruženje poljoprivrednika COPA COGECA objavilo je da je u ovoj fazi teško imati precizne informacije o potencijalnom utijeaju zabrane na cijene zbog strukture tržišta. Naveli su da očekuju rast cijena i poremećaje na tržištu, jer je situacija napeta.

Kanada je drugi značajni izvoznik ove sirovine i gnojiva, ali je uvoz iz ove zemlje preskup.

Janusz Wojciechowski, europski povjerenik za poljoprivredu, je nakon sastanka s ministrima poljoprivrede EU-27 izjavio: "Vidimo drastičnu promjenu situacije, uključujući i sektor gnojiva. Nema uvoza, niti mogućnosti za njega." Daljnje odluke objavit će 8. ožujka.


Tagovi

Bjelorusija Sankcije Zabrana Uvoz đubriva Kalijum đubrivo Potaša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]