Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yara
  • 11.01.2022. 18:00

Yara morala obustaviti kupovinu sirovine za gnojivo iz Bjelorusije

Sve će ovo imati negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače jer će neminovno doći do povećanja cijena gnojiva i troškova proizvodnje, a posljedično i do povećanja cijena hrane čime će biti pogođeni krajnji potrošači.

Foto: Depositphotos/htanak
  • 1.453
  • 173
  • 2

Kao da nisu dovoljne turbulencije vezane uz visoke cijene gnojiva, vijest da norveški proizvođač Yara obustavlja kupovinu kalijeve soli, zvane i potaša iz Bjelorusije, ne ulijeva ni malo nade. Do ove su odluke došli zbog međunarodnih sankcija uvedenih toj zemlji, a obustava će trajati do 1. travnja

Yara je glavni kupac državne kompanije Belaruskali, a koja je među vodećim svjetskim proizvođačima te sirovine koja čini važan izvor inozemnih prihoda za Bjelorusiju, navodi Reuters

Ponovo rast cijena gnojiva?

Naravno, sve će ovo imati negativne posljedice na poljoprivredne proizvođače jer će neminovno doći do povećanja cijena gnojiva i troškova proizvodnje, a posljedično i do povećanja cijena hrane čime će biti pogođeni krajnji potrošači.

Inače, kalijeva sol iz Bjelorusije se najviše koristi za proizvodnju gnojiva, ali i sapuna, izbjeljivanje tekstila, proizvodnju stakla.

U priopćenju koje stiže iz Yare kažu da je njihova dosadašnja kupovina bila potpuno u skladu sa sankcijama, ali da je ipak moralo doći do obustave. Riječ je o tome da drugi dijelovi opskrbnog lanca, kao što su logistika i financijske usluge, zaustavljaju svoje trgovinske odnose s Bjelorusijom, zbog čega se i ova kompanija morala odlučiti na takav korak. Stoga moraju tražiti alternativne izvore opskrbe. 

Devet dobavljača

Inače, kalijevu sol nabavljaju od devet dobavljača diljem svijeta. "Nastavljamo s mapiranjem alternativnih opcija kako bismo mogli odgovoriti na poremećaje u lancu opskrbe", rekao je glasnogovornik tvrtke u kojoj se nadaju da će ova obustava ipak biti prekinuta prvim danom travnja. 

Zapad, a tu se prvenstveno misli na SAD i Europsku uniju, uvele su sankcije optuživši bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za namještanje predsjedničkih izbora 2020. Sve je kulminiralo zbog, kako je u studenom izjavio visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, instrumentalizacije migranata u političke svrhe. 


Tagovi

Yara Proizvodnja gnojiva Cijena gnojiva Bjelorusija Norveška Kalijeva sol


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!