Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 08.03.2022. 13:30

Stižu kritike Mađarskoj i Moldaviji zbog zabrane izvoza žitarica

Kako na ostale članice djeluje ova odluka Viktora Orbana? Zašto poljoprivrednici Moldavije kritiziraju odluku Vlade i što je s Rumunjskom?

Foto: Depositphotos/ligora
  • 1.286
  • 80
  • 0

Nakon mađarskog uvođenja ograničenja izvoza žitarica, stižu kritike. Pored toga, ova je zemlja uvela pravo prvokupa domaćih žitarica do 15. svibnja.

Naime, vodeća njemačka poljoprivredna trgovačka grupacija BayWa AG kritizirala je Mađarsku, glavnog dobavljača stočne hrane i kukuruza za EU, zbog njene odluke da zabrani izvoz ove robe nakon skoka cijena, navodi Agrarheute

U svojoj izjavi Klaus Josef Lutz, izvršni direktor grupacije, rekao je da je odluka o zabrani izvoza neprimjerena i ne pokazuje solidarnost s ostalim članicama dok prima milijarde eura pomoći. On je osudio ovakav potez Viktora Orbana kao populistički prije izbora u travnju.

EU mora uvoziti kukuruz i soju

Treba napomenuti da se Europska unija može opskrbiti pšenicom iz vlastite proizvodnje, ali kukuruz i soju mora uvoziti.

Rusija i Ukrajina čine oko 29 posto globalnog izvoza pšenice i 19 posto kukuruza. Reuters je naveo da su od izbijanja rata isporuke iz Ukrajine obustavljene, a one iz Rusije su sve manje. Kao posljedice takvog stanja cijene pšenice su povećane za 40 posto. Veliki dio zemalja gomila zalihe.

Rusija i Ukrajina čine oko 29 posto globalnog izvoza pšenice (Foto: Depositphoto/vladvitek)

Rumunjska ima dovoljno zaliha žitarica i hrane pa trenutno ne razmišlja o ograničavanju izvoza pšenice, izjavio je u ponedjeljak ministar poljoprivrede, Adrian Chesnoiu. Susjedna im Bugarska povećava svoje rezerve te žitarice i ostale robe, dok proizvođači strahuju od zabrane izvoza.

I Moldavija zaustavlja izvoz

Zbog općeg stanja i Vlada Moldavije uvela je zabranu izvoza pšenice, kukuruza i šećera od 1. ožujka. "Naša analiza pokazuje da smo blizu granice prehrambene sigurnosti", za APK inform je izjavila premijerka te zemlje, Natalija Gavrilica

Odluka će ostati na snazi tijekom izvanrednog stanja od 60 dana koje je u toj zemlji uvedeno 24. veljače, prvog dana ruske invazije na Ukrajinu. 

Neslaganje s odlukom Vlade da se uvede zabrana izvoza kukuruza je izrazilo moldavsko udruženje Forța Fermierilor jer ga smatraju nepovoljnom za poljoprivrednike. Infotag je objavio da su poljoprivrednici uputili pismo Vladi u kojem ističu da je odluka donesena iznenada i bez konzultacija s proizvođačima. Naveli su da ne razumiju ovu odluku, jer su imali rekordnu žetvu od 2,6 milijuna tona. U tu količinu nisu uračunati prinosi na farmama manjim od 10 ha. Imaju i tri milijuna tona zaliha kukuruza, uključujući i prošlogodišnje.

Poljoprivrednici su sigurni da nema potrebe za zabranom izvoza i da nema prijetnje prehrambenoj sigurnosti Moldavije. Pozvali su Vladu da ukinu ovu restrikciju ili da se uvede izvozna kvota od 250 tisuća tona za ožujak.


Tagovi

Mađarska BayWa Zabrana izvoza Cijene žitarica Moldavija Izvoz kukuruza Viktor Orban Natalija Gavrilica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]