Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 13.03.2022. 15:00

Cem Özdemir: Ograničavanje izvoza hrane nije odgovor na rastuće cijene

Njemački ministar poljoprivrede se protivi ograničavanju izvoza koje nameću pojedine zemlje

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 326
  • 60
  • 0

Njemački ministar poljoprivrede Cem Özdemir izjavio je da tržišta hrane moraju ostati otvorena bez izvoznih ograničenja kako bi se osigurale opskrbe siromašnim zemljama, posebice nakon što je rat u Ukrajini izazvao skok cijena i reduciranje ponude.

Globalna prehrambena kriza izazvana ovim događanjima eskalirala je ovog tjedna s ograničenjima izvoza najavljenim od strane ključnih zemalja proizvođača koje žele zadržati vitalne zalihe hrane unutar svojih granica.

Nastradat će najsiromašniji?

Oezdemir je za televizijski kanal ZDF rekao uoči sastanka ministara poljoprivrede grupe zemalja G7, čiji je domaćin bila Njemačka, a koji je zakazan kako bi se razgovaralo o posljedicama ukrajinskog rata po globalnu sigurnost hrane: "Moramo osigurati da žitarice koje imamo budu dostupne po pristupačnim cijenama."

Cijene pšenice skočile su na četrnaestogodišnji maksimum, a njihovim rastom pogođeni su uvoznici širom svijeta nakon zatvaranja crnomorskih luka i zaustavljanja ili smanjenja trgovanjem žitaricama iz Ukrajine i Rusije. Ove dvije zemlje osiguravaju gotovo 30 posto svjetskog izvoza pšenice i važni su dobavljači jestivih ulja.

Cijene pšenice dostigle rekord svih vremena

Oezdemir je iskazao zabrinutost zbog utjecaja rastućih cijena i ograničenih zaliha na najsiromašnije zemlje svijeta, uključujući prekid isporuke pomoći u hrani iz Svjetskog programa za hranu, humanitarne organizacije Ujedinjenih naroda.

Mnoge zemlje ovise o Rusiji i Ukrajini

Naveo je da mnoge zemlje ovise o opskrbi iz Rusije i Ukrajine. Za Svjetski program hrane je još drastičnije jer 50 posto zaliha dolazi iz te dvije zemlje.

U svojoj deklaraciji, sedam je zemalja izrazilo solidarnost s Ukrajinom i obvezalo se "pružiti nacionalnu, bilateralnu i međunarodnu potporu kako bi se ondje olakšala žetva te osigurala sposobnost ukrajinskih poljoprivrednika da prehrane svoje stanovništvo", navodi Euractiv

Ekskluzivno iz Ukrajine Oleh Zahorodnii: Zadatak poljoprivrednika je preživjeti i zasijati što više pšenice

U deklaraciji se dodaje da će G7 "ostati odlučan učiniti ono što je potrebno da spriječi i odgovori na krizu s hranom", pružanjem humanitarne pomoći i "biti spreman za rješavanje potencijalnih poremećaja".


Tagovi

Cem Özdemir Tržište hrane Ujedinjene nacije Tržište žitarica Ograničenje izvoza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]