Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 11.03.2022. 13:00
  • Ukrajina

Ekskluzivno iz Ukrajine Oleh Zahorodnii: Zadatak poljoprivrednika je preživjeti i zasijati što više pšenice

Poljoprivrednici i velika gospodarstva nisu opskrbljeni potrebnim sjemenom, gnojivima, pesticidima i gorivom. Postoje problemi s isporukom, blokirana su skladišta, transport je onemogućen, otkriva nam iz Ukrajine agronom Oleh Zahorodnii

Foto: Arhiva OZ/Depositphotos/Ukrinform
  • 3.607
  • 414
  • 0

Oleh Zahorodnii glavni je agronom ukrajinske grupacije "Agro Expert" jedne od najvećih tamošnjih dobavljača pesticida, sjemena i gnojiva te agronom tvrtke koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom u regiji Vinnytsia.

Sinoć smo s njim pokušali telefonski razgovarati, no to nije bilo moguće zbog učestalih prekida u komunikaciji, pa je Oleh strpljivo odgovorio na naše upite pisanim putem. 

On živi i radi u mjestu Pugachivka u Čerkaškoj oblasti, središnjoj Ukrajini koja graniči s područjima gdje trenutno traje ruska invazija. "Naši se uredi nalaze diljem zemlje, osim na Krimu i okupiranim teritorijama Donjecke i Luganske regije, tako da je ovo vrlo ozbiljan udarac za našu tvrtku", otkriva nam opisujući situaciju u ovoj velikoj zemlji iz koje je prema pisanju tamošnjih medija izbjeglo 1,7 milijuna ljudi. 

Spremni za sijanje gdje je moguće

U ovim regijama gdje je, kako kaže, bilo samo zračnih napada na pojedina mjesta, poljoprivrednici se pripremaju za sjetvu, posebno ranih proljetnih usjeva kao što su jara pšenica i jari ječam, ali i prihranu ozime pšenice i uljane repice.

Ističe kako su spremni za sijanje gdje je to moguće, a na što je ovoga tjedna pozvao i Roman Leščenko, njihov ministar za agrarnu politiku i hranu. Zanimljiva je i njegova poruka na Facebooku kako se svatko radom treba boriti na svom frontu. 

Površina Ukrajine je 603.700 km2, ima 41,5 milijuna hektara obradivog tla koje pokriva čak 70 posto čitave zemlje. Ondje sjetva ranih proljetnih usjeva, pšenice, ječma, zobi i graška počinje u različito vrijeme. U južnim regijama kao što su Odesa, Kherson, Mykolaiv, Zaporizhia, obavljena je u veljači i inače traje cijeli ožujak. No, upravo se na ovim područjima vode najžešće bobrbe.  

Sjeverne i zapadne regije obično siju do sredine travnja. Sjetva suncokreta i kukuruza počinje u prvoj dekadi travnja na jugu, a sije se do kraja svibnja u svim krajevima. Soja od druge polovice travnja do sredine svibnja. 

Poseban problem je gorivo

"O sudbini sjetve kasnih proljetnih usjeva odlučit će se naknadno. Ona je danas moguća u većini regija Ukrajine, osim onih u kojima se nastavljaju aktivne borbe. No situacija se vrlo brzo mijenja i teško je predvidjeti kako će biti", ni malo optimistično komentira. 

Naime, kaže da nisu svi opskrbljeni potrebnim sjemenom, gnojivima, pesticidima i gorivom. "Postoje problemi s isporukom, blokirana su skladišta, transport je onemogućen. Značajan dio skladišta trenutno se nalazi na područjima aktivnih sukoba. Mislim da će doći do značajnog nedostatka svega navedenog. Poseban problem je s gorivom", opisuje pojasnivši da ga je vrlo teško kupiti zbog ograničenih zaliha, a i cijena mu je značajno porasla.

Umjesto kukuruza - pšenica

Stoga ovaj agronom misli da će doći do smanjenja površine pod kukuruzom. Naime, on je izvozni usjev koji se do ruske invazije otpremao u crnomorske luke. "Sigurno će se povećavati one pod jarom pšenicom jer trebamo pokriti domaće potrebe", naglašava dodajući da je sudbina ozime koja se uzgaja na oko 6 milijuna hektara nepoznata jer su mnoge površine u ratom zahvaćenom području.

"Svi dobavljači daju sve od sebe da osiguraju sjetvu. No, mislim da će doći do pomaka prema ekstenzivnijoj tehnologiji uzgoja, što će također utjecati na prinose i bruto žetvu", smatra Zahorodnii. 

Prvo preživjeti

Ističe kako su poljoprivrednici puno sjemena i pesticida kupovali na kredit, što sada postaje problem. Dobavljači sve manje pristaju na takve uvjete iako se, navodi, država trudi što više pomoći poljoprivrednicima. "U većini slučajeva, zadatak ukrajinskih poljoprivrednika ove godine je preživjeti i osigurati domaću prehrambenu sigurnost."

Ovaj je stručnjak i vlasnik male farme u Černjigovskoj regiji gdje uzgaja ljekovito bilje. "Tamo je trenutno nemoguće obavljati bilo kakav posao, jer ondje traje rat. Ali, ako ne posijemo ljekovito bilje, neće se dogoditi ništa kritično", skromno nam piše Zahorodnii koji volonterski pomaže vojsci kao dragovoljac. 

Oleh svakodnevno pomaže kao volonter

Kaže i kako je na područijma ratnih djelovanja vrlo teška situacija sa stočarstvom, prodajom proizvoda i logistikom, no potonje danas, ističe, nije glavno pitanje. 

Stav o multinacionalnim tvrtkama

Za kraj dodaje kako ukrajinski poljoprivrednici zagovaraju da glavne multinacionalne tvrtke koje proizvode sjeme i zaštitna sredstva, kao što su BASF, Bayer, Syngenta i drugi prestanu s radom u Rusiji jer tako, komentira, financiraju bombe i metke koji ubijaju Ukrajince.

"Te su tvrtke namjeravale uložiti nekoliko milijuna eura financijske pomoći, ali to nam ništa ne znači jer svojim radom u Rusiji pomažu u financiranju terorizma svjetske klase", smatra Oleh Zahorodnii zaključivši da rat s Rusijom u Donbasu traje od 2014. pa je ovakav razvoj događaja bio je očekivan. "No, nitko do kraja nije vjerovao da će se Rusija usuditi ići u potpuni rat s Ukrajinom."


Fotoprilog


Tagovi

Oleh Zahorodnii Agro Expert Ukrajinski agronom Proljetna sjetva Nedostatak gnojiva Ruska invazija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.