Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 05.01.2022. 11:45

Ptičja gripa potvrđena u tri županije

Ministarstvo poljoprivrede obavještava da je visoko patogena influenca ptica podtipa H5N1 otkrivena kod divljih ptica.

Foto: Depositphotos/nature78
  • 740
  • 134
  • 0

Potvrđeni su novi slučajevi visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u četiri crvenokljuna labuda s područja Zagrebačke (jezero Siromaja), Istarske županije (Novigrad, ušće rijeke Mirne) i Vukovarsko- srijemske županije (utok rijeke Spačve i Bosuta), obavijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uz slučajeve otkrivene početkom siječnja, kako navode, tijekom prosinca prošle godine na području Osječko-baranjske županije potvrđeni su slučajevi visoko patogenog podtipa H5N1 u tri sive čaplje na dvije lokacije u Parku Prirode Kopački Rit.

Do sada je u razdoblju od studenog 2021. do siječnja 2022. godine ptičja gripa potvrđena na jednom gospodarstvu s domaćom peradi u Sisačko–moslavačka županiji te u ukupno 16 divljih ptica i to sedam u toj županiji, po jedna u Međimurskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj, zatim tri ptice u Osječko-baranjskoj i dvije u Vukovarsko-srijemskoj.

Na snazi preventivne mjere

Iz Ministarstva podsjećaju, da su zbog pojave visoko patogene influence ptica u Republici Hrvatskoj od 5. prosinca 2021. godine na snazi stroge preventivne mjere određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske objavljenom u Narodnim novinama broj 132/2021.

Mjere propisane za cijelu zemlju odnose se na obaveznu provedbu higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi.

Na snagu stupile stroge mjere zbog ptičje gripe - perad mora biti zatvorena

U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Ministarstvo apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi Naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje ove bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito. 

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Ministarstvo poljoprivrede Mjere zaštite Perad Virus H5N1


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?