Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • H5N1
  • 02.12.2021. 13:10
  • Sisačko-moslavačka, Staro Prečno

Zbog potvrđene ptičje gripe, usmrćena sva perad na zaraženom gospodarstvu

Provedeno je i završno čišćenje te dezinfekcija, navodi Ministarstvo poljoprivrede naglašavajući da se uzgajivači peradi moraju strogo pridržavati naređenih mjera sprječavanja daljnjeg širenja bolesti.

Foto: Depositphotos/Asichka (ilustracija)
  • 3.373
  • 174
  • 2

Nakon što je 26. studenoga potvrđen slučaj visoko patogene influence ptica podtipa H5N1 u domaće peradi na gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji, žurno su provedene sve mjere sprječavanja daljnjeg širenja i iskorjenjivanja ptičje gripe uključujući usmrćivanje sve peradi na gospodarstvu. 

Provedeno je i završno čišćenje te dezinfekcija, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako bi se spriječilo daljnje širenje ove bolesti, određene su i mjere koje se provode u zonama ograničenja, a odnose se na sva gospodarstva koja drže perad i ptice u zatočeništvu, koja se nalaze u zoni zaštite (zaraženo područje) i zoni nadziranja (ugroženo područje), navode. 

Naselja koja se nalaze u zoni zaštite su sljedeća: Odra Sisačka, Stara Drenčina, Vurot, Staro Pračno, Stupno, Žabno, Sela i Jazvenik na području Grada Siska te područje Siska sjeverno od linije koja prolazi Capraškom ulicom.

A ona ona koje se nalaze u zoni nadziranja su: Petrovec i Žažina u općini Lekenik, Bok Palanječki, Ljubljanica, Setuš, Strelečko, Tišina Erdedska, Tišina Kaptolska i Žirčica u općini Martinska Ves, Brest Pokupski, Hrastovica, Mala Gorica, Moščenica, Nova Drenčina, Novo Selište, Taborište na području Grada Petrinje te Petrinja, Budaševo, Crnac, Gornje Komarevo, Greda, Hrastelnica, Klobučak, Novo Pračno, Novo Selo, Novo Selo Palanječko, Palanjek, Prelošćica i Topolovac na području Grada Siska te područje Siska južno od linije koja prolazi Capraškom ulicom.

Kako je objavilo Ministarstvo, uputom je određena obveza provedbe popisa i posjeta gospodarstava na kojima se drži perad i/ili ptice u zatočeništvu u zonama ograničenja. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu te njihovih proizvoda, uz napomenu da su u određenim opravdanim slučajevima moguća odstupanja od navedenog.

Virus se širi Europm 

Po potvrdi bolesti aktivirani su lokalni i nacionalni krizni stožeri. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede priprema i koordinira provedbu aktivnosti na nacionalnoj razini, a aktivnosti na lokalnoj razini organiziraju i nadziru veterinarski inspektori Državnog inspektorata Republike Hrvatske koji zajedno s određenim ovlaštenim veterinarskim organizacijama s područja Sisačko-moslavačke županije izvršavaju potrebne aktivnosti.

Također, u razdoblju od 19. do 25. studenoga 2021. godine, visoko patogena influenca ptica podtipa H5N1 potvrđena je u ukupno devet divljih ptica (crvenokljuni labudovi, patka kreketaljka) na lokacijama Parka Prirode Lonjsko Polje, Varaždinsko jezero i Zaostrog.

Trenutna epidemiološka situacija na području cijele Europe upućuje na izrazito visoki rizik od izbijanja ove bolesti budući da su brojne zemlje zabilježile izbijanja i slučajeve bolesti kako u domaće peradi i ptica u zatočeništvu tako i u populaciji onih divljih koje tijekom redovnih migracija šire virus influence ptica na populaciju domaće peradi. 

Peradari dužni prijaviti znakove bolesti

Ovo je opasna zarazna bolest čije način širenja putem divljih životinja znatno otežava sprečavanje i suzbijanje pojave. Ukoliko dođe do oboljenja, visoko patogeni sojevi u krakom vremenskom roku izazivaju pobol i pomor na gospodarstvu. Iz Ministarstva napominju da za podtip H5N1 čija je cirkulacija potvrđena na području naše zemlje te brojnih zemalja u okruženju, do danas, nije utvrđen zoonotski potencijal odnosno mogućnost prelaska bolesti s ptica i peradi na ljude. 

Uzgajivači životinja u zatočeništvu moraju se strogo pridržavati naređenih mjera te žurno prijaviti svaki znak bolesti, smanjenog uzimanja hrane i/ili vode, smanjene nesivosti i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Preporučuju se i biosigurnosne mjere.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Ministarstvo poljoprivrede Mjere zaštite Perad Virus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmislili nov i jeftiniji koncept vjetroelektrane - u realizaciju ideje uložio i Bill Gates

Američki startup Airloom osmislio je novi pristup energiji vjetra. Svoju su vjetroelektranu nazvali "krila na tračnicama", a njezina je izgradnja navodno puno jeftinija o...

Više [+]