Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 25.11.2021. 08:00

Novi slučajevi u Hrvatskoj: Potvrđena ptičja gripa kod domaće peradi i labuda

Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica, navode iz Ministarstva. 

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 278
  • 34
  • 1

Nakon što je nedavno otkrivena kod sedam uginulih labudova u Sisačko-moslavačkoj županiji, ptičja gripa u istoj je županiji potvrđena i kod domaće peradi. 

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, virus influence ptica, podtip H5N1, potvrđen je jučer na jednom gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno.

Dan prije, isti podtip virusa potvrđen je u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji, međutim još se uvijek čeka rezultat laboratorijskog pretraživanja u odnosu na patogenost virusa.

Kada je u pitanju domaća perad, navode da je na predmetnom gospodarstvu uočeno uginuće u posljednjih nekoliko dana te je u lešine domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest.

"Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica", navode iz Ministarstva. 

Zaraženo gospodarstvo je stavljeno pod nadzor veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na predmetnoj lokaciji. Trenutno je ondje, kažu, na snazi zabrana premještanja životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad, provodi se čišćenje i dezinfekcija te druge mjere.

Nadalje, u slučaju potvrde visokopatogene influence ptica u domaće peradi bit će određeno područje pod ograničenjem u kojima će se provoditi daljnje mjere za rano otkrivanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje koje, osim mjera određenih Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20), uključuju i popis svih gospodarstava na kojima se drži perad i broja i kategorije držane peradi, obavezno zatvaranje peradi i ptica u zatvorene prostore/nastambe, kliničke preglede i uzorkovanje te druge mjere.

Podsjećaju i držatelje peradi i ptica u zatočeništvu da se radi o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji te da je rano otkrivanje jedini način sprječavanja daljnjeg širenja na druga gospodarstva. Stoga je iznimno važno odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjeno uzimanje hrane i/ili vode i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se odmah uzeli uzorci za pretraživanje na influencu ptica.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, osigurala je 24satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Influenca ptica Domaća guska Labud


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]