Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 07.12.2021. 14:20

Na snagu stupile stroge mjere zbog ptičje gripe - perad mora biti zatvorena

Iz Ministarstva poljoprivrede mole posjednike peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih pravila kako bi se spriječila daljnja pojava i širenje bolesti i time smanjili mogući veliki gubici.

Foto: Depositphotos/monticello
  • 2.186
  • 250
  • 2

Zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP), u cijeloj Republici Hrvatskoj, osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Kako su priopćili, na snagu su s 5. prosinca stupile stroge preventivne mjere te mole posjednike peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito.

Kako navode, vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Onima u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.

U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

Ako uočite simptome kod peradi obratite se veterinaru

"Također molimo punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete, uključujući kliničke preglede onih u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence", napominju.

Navode da je u svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Zbog potvrđene ptičje gripe, usmrćena sva perad na zaraženom gospodarstvu

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere, ističu u Ministarstvu.

Stoga je Uprava za veterinarstvo osigurala 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.


Tagovi

Ptičja gripa Ministarstvo poljoprivrede Mjere zaštite Perad Virus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]