Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađe
  • 20.03.2018. 07:30

Prisjetili smo se što se sve kralo s naših polja, vrtova, iz štala, svinjaca, pušnica. Popis je uistinu predug

Nevjerojatno je zapravo na koje se načine i što sve kralo kod nas Jeste li i vi zbog lopova ostali bez uroda, stoke, mesnih prerađevina?

Foto: Bigstockphoto/Yunava1
  • 3.753
  • 310
  • 0

U Hrvatskoj ništa novo, što bi bilo novo! Samo se javljam loli koja me noćas posjetila pa odradila samoposlugu, rečenica je iz videa koji je nositelj OPG-a Tvrtko Gačić složio i objavio na društvenoj mreži dan nakon što mu je (ne prvi put) nepoznata osoba ili više njih pohodila voćnjak. 

Da nije jedini pokradeni poljoprivrednik, kazuju nam i vaši komentari. "Da ukrali? Ukrali nam 132 sadnice smokvi u Istri.", "Meni u Novalji odnose cvijeće s vazama", "Kupiš ukrasni grm ukradu ti ga drugi dan", "Meni su ukrali oko 400 sadnica lijeske", "Ukrali su nam preko 200 sadnica lavande, iskopali ih", "I meni su povadili 250 komada šljiva. Iščupali čak i kolčiće kojima su stabilizirana od vjetra", "Meni prije dvije godine pokopalo krumpir. Još je bio mlad. Najslasniji. Sad sijemo kukuruz. I imamo ogradu. A jesenas nam nestalo 3 pure. Velike pure. Bas pred nas kirvaj. Odletjele. Mozda teta lija."

Tvrtko Gačić: Lolo, nemoj idući puta krasti, dođi kući pa ću ti dat, popit ćemo i kavu

"Obrali mi grah prošle godine (obrali, ne počupali), "I ja sam razmišljala dal da se pohvalim za paradajz moj, al eto, meni je bar sazrio drugi, pa sam opet imala. Ove godine nisam sadila grah nego češnjak. Eto tako da se znaju organizirati", "Bravo majstore kod mene vade krumpire i luk neka dođu dat ću im i ja neka ne prave štetu samo."

Očito, na svakom koraku Lijepe naše, nađe se netko kome je lakše povaditi tuđe nego li se sam okušati u poljoprivrednim vodama. Zanimljiv je i savjet kako pronaći lopova: "Zasadi neku egzotičnu voćku, pa nek je mazne. Kad izraste, onako fasciniran, pitaš, "Komšija, ma di je nabavi?"

Da su voćnjaci, povrtnjaci, polja, štale i pušnice (pre)često na meti lopova kazuju i tekstovi koje smo dosad objavljivali. Prisjetimo se zajedno bez čega su naši vrijedni poljoprivrednici ostajali. 

Organizirani u krađi uroda vrijednih proizvođača!

Krade se sve, ali ljudi ne prijavljuju policiji, gube nadu jer vjeruju kako im se to ne isplati. Odnose sve od rajčica do krušaka, marelica i jabuka.

Međimurske lubenice najslađe su kradljivcima

I u Međimurju postoje proizvođači lubenica. Iako njihovi plodovi nisu poznati kao oni neretvanski, okusom, složit će se mnogi, ne zaostaju za ovim poznatijima. No da i na sjeveru Hrvatske rastu lubenice, morat ćete nam vjerovati na riječ. Naime, tamošnji poljoprivrednici doslovno skrivaju parcele s lubenicama. Jer im dugoprstići preko noći pustoše polja.

Ukradenu svinju zaklali u vlasnikovu dvorištu

Lopovi su noću došli u ograđeno i zaključano dvorište obitelji Besten, krmači zavezali njušku, izvukli je iz svinjca, zaklali i odnijeli meso. Vlasnik još ne može doći k sebi.

Ukradene mandarine, pribor za ribolov, drva za ogrijev

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković 50-godišnjak se sumnjiči da je u dva navrata tijekom mjeseca studenoga ove godine s prodajnog pulta u Opuzenu otuđio oko 350 kg mandarina, oštetivši vlasnika za iznos od oko 1.700 kuna.

Kradljivci haraju maslinicima - berite da vam ne bi obrali!

Kilometri novih, uređenih i asfaltiranih poljskih putova i moderna tehnologija olakšali su kradljivcima posao pa stoga odlaze "u berbu" i u gluho doba noći.

S polja mu ukrali više od šest tona zelja!

Više od šest tona zelja u vlasništvu 48-godišnjaka, u vrijednosti većoj od 14.000 kuna otuđio je nepoznati počinitelj s oranice u Skradniku kod Josipdola. 

Popis ukradenog daleko je veći, no i ovaj mali podsjetnik jasno pokazuje da lopovi ne spavaju i ne prezaju od ničega. 


Tagovi

Krađe Povrće Voće Svinje Lopovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).