Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa maslina
  • 25.11.2017. 13:30

Kradljivci haraju maslinicima - berite da vam ne bi obrali!

Kilometri novih, uređenih i asfaltiranih poljskih putova i moderna tehnologija olakšali su kradljivcima posao pa stoga odlaze "u berbu" i u gluho doba noći.

Foto: Bigstockphoto/niko
  • 1.446
  • 105
  • 0

Zadnjih je dana, zbog krađe maslina, na primoštenskom području pravo alarmantno stanje! Samo proteklog vikenda kradljivci su bez pardona pobrstili nekoliko maslinika, u nekima su "obavili posao" i do posljednje masline.

U zaseoku Bilini, iz maslinika u vlasništvu zagrebačke tvrtke "Fito promet", koji se nalazi uz staru školsku zgradu, ukradeno je više od 100 kilograma maslina. Obitelj iz Bilinih koja živi u Zadru bila je lošije sreće. Kada su ovih dana došli obrati maslinik, zatekli su samo - pustoš! Svi ti slučajevi prijavljeni su policiji.

Kako je stanje alarmantno u Bilinima, tako je gadno i u drugim selima i zaseocima na primoštenskom području. Ukradene su već tone dragocjenog ploda i obezvrijeđeni sati mukotrpnog težačkog rada.

Dobro informirani kradljivci

Prije kretanja u "berbu", valja istaknuti, drski kradljivci se dobro informiraju. Točno znaju tko od vlasnika "označenog" maslinika živi izvan Primoštena i koji je maslinik u vlasništvu staračkih kućanstava.

"Kradljivci su razradili taktiku. Navodno beru u zapuštenim maslinicima, ali samo čekaju dobru prigodu da se prebace u onaj obrađeni, koji je dobro rodio, i tako na brzinu napune vreće. Kilometri novih, uređenih i asfaltiranih poljskih putova i moderna tehnologija olakšali su kradljivcima posao pa stoga odlaze "u berbu" i u gluho doba noći.

Upozoravamo zato vlasnike maslinika koji još nisu pobrali svoje masline da to naprave što prije, pogotovo to moraju obaviti oni vlasnici čiji su maslinici smješteni uz put jer su prvi na udaru
", kaže nam Ante Gracin, predsjednik primoštenske Udruge vinara, vinogradara i maslinara.

Treba posebno pripaziti i na stalna kruženja nepoznatih automobila i vozača, ali i na pojedince koji u neku od primoštenskih uljara donesu masline na preradu, jer svi u malim mjestima znaju tko posjeduje maslinik. Dobro bi bilo, ističe Ante Gracin, da se u ovu doista bezobzirnu krim-priču što efikasnije uključi policija, a trebalo bi razmisliti i o angažiranju barem tri poljočuvara.

Ante Gracin i Udruga vinara, vinogradara i maslinara prije nekoliko godina su upravo preko Slobodne Dalmacije upozorili na krađu grožđa u zaštićenom vinogorju Bucavac, inače kulturnom dobru Republike Hrvatske. Drski kradljivci nadirali su tada sa svih strana, i s kopna i s mora.

Uništili stotine metara suhozida

Vinogradari su najavili postavljanje fizičke zapreke i dolazak stražara i od onda, prisjeća se Gracin, nije zabilježena ni jedna krađa. Nada se da će ovaj put Slobodna Dalmacija pomoći i primoštenskim maslinarima.

Već godinama na primoštenskom području haraju i lopovi druge preokupacije koje, kako izgleda, nitko ne može ili ne želi zaustaviti.

Uništili su tako već na stotine metara suhozida, koji se inače nalaze u evidenciji zemljišnih parcela na državnoj razini ili u ARKOD pregledniku kako bi poljoprivrednici na što lakši i jednostavniji način dobili potporu i novac za obnovu suhozida iz fondova EU-a. Pored suhozida, kradu se i kamene ploče i kamen sa starih napuštenih kuća.

"Zbog krađe kamena deseci metara suhozida već su urušeni, više puta zatražena je i pomoć policije. Kamene ploče i kamena plastika sa starih napuštenih kuća ugrađuju su u nove objekte i dvorišta i očito se u tom slučaju radi o unosnom biznisu", ogorčeno kaže Ante Gracin, piše Maslina.

Autorica: Vedrana Stočić/Maslina Slobodna Dalmacija

Foto: Bigstockphoto/niko


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Maslina Mafija Krađa Primošten