Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 24.04.2020. 16:30

Poljoprivreda mora biti u centru Marshallovog plana jer može smanjiti nezaposlenost

Moramo osigurati samodostatnost poljoprivrede, ne smijemo ovisiti o uvozu, te je važno ojačati proračun. Isto tako važno je napraviti balans da naša roba dođe na lokalno tržište i da nema prepreka, kazao je EU povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski na sastanku s predstavnicima Copa Cogece.

Foto: Martina Popić
  • 376
  • 23
  • 0

Krovno udruženje europskih poljoprivrednika Copa Cogeca održalo je u srijedu online sastanak s povjerenikom za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim koji im je prezentirao dodatne mjere Europske komisije vezane uz daljnju potporu najugroženijih poljoprivrednih i prehrambenih tržišta. Na sastanku Copa Cogece sudjelovao je i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović koji je prezentirao stanje kod nas te govorio o dosad usvojenim mjerama Vlade RH, navodi se u priopćenju HPK od četvrtka.  

Dalje se kaže da poljoprivredno-prehrambeni sektor u EU pokazuje otpornost u ova neviđena vremena. Ipak, neka su tržišta teško pogođena posljedicama ove javno-zdravstvene krize. Dodatni paket uključuje mjere za pomoć u privatnom skladištenju (PSA) u sektorima mlijeka i mesa, autorizaciju mjera samoorganiziranja na tržištu od strane operatora u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u voću i povrću, vinu i nekim drugim programima podrške tržištu.

HPK podržava odgodu Zelenog sporazuma i strategije 'Od polja do stola'  

"HPK podržava stav predsjednika Cope, Joachima Rukwieda da je potrebno koristiti krizne rezerve da bismo dobili više novaca ne samo iz drugog stupa, jer u nekima zemljama nema drugog stupa. Pozdravljamo i mjere poput privatnog skladištenja, a važne su nam i rane odluke vezano za prijelazno razdoblje bez promjena u proračunu i u mjerama u odnosu na prošlo programsko razdoblje. Isto tako podržavamo stav da je potrebno zatražiti odgodu Zelenog sporazuma i strategije 'Od polja do stola', izjavio je Jakopović.

Povjerenik Wojciechowski uputio pismo ministrima: Računajte na moju podršku

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski na sastanku je naglasio kako se posljedice krize sve više osjećaju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru zbog čega je EK odlučila poduzeti brze mjere, osim mjera koje su već poduzete od izbijanja krize.

Online sastanak europskog udruženja poljoprivrednika s povjerenikom (Foto: HPK)

"Predložene mjere namijenjene su trenutnom stanju na tržištu slanja signala usmjerenog na stabiliziranje tržišta i smatraju se najprikladnijim za osiguravanje stabilnosti budućim cijenama i proizvodnji, a time i stabilnom opskrbom hranom i sigurnosti hrane. Objavili smo novi i izuzetan paket mjera za podršku najugroženijim poljoprivredno-prehrambenim sektorima rješavanjem već uočenih poremećaja i budućih rizika. Uvjeren sam da će ove mjere olakšati tržišta i brzo pokazati konkretne rezultate'', kazao je Wojciechowski.

 EK: Poljoprivreda u centru Marshallovog plana jer bi mogla smanjiti nezaposlenost

Moramo osigurati samodostatnost poljoprivrede, ne smijemo ovisiti o uvozu, te je važno ojačati proračun. Isto tako važno je napraviti balans da naša roba dođe na lokalno tržište i da nema prepreka, dodao je Wojciechowski. Objasnio je kako svake godine EU ima oko 400 milijuna eura rezervi koje se ne koriste jer su vezane za izravna plaćanja, a potrebno je imati poseban fond.

"Poljoprivreda mora biti u centru Marshallovog plana jer bi mogla smanjiti nezaposlenost, a potrebno je dodatno promovirati i agroturizam jer će nakon ove krize građani htjeti više boravati u ruralnim objektima u prirodi, naglasio je.

Iznimne mjere najavljene kao odgovor na krizu

Komisija predlaže dodijeliti pomoć za privatno skladištenje mliječnih proizvoda (obrano mlijeko u prahu, maslaca, sira) i mesnih proizvoda (goveđe, ovčje i kozje meso). Ovaj će program omogućiti privremeno povlačenje proizvoda s tržišta u trajanju od najmanje 2 do 3 mjeseca, a maksimalno razdoblje od 5 do 6 mjeseci. Ova mjera dovest će do smanjenja dostupne ponude na tržištu i dugoročno uravnotežiti tržište.

Poremećaj cijena: Ministri traže pomoć za skladištenje hrane u privatnom sektoru

Uvesti će fleksibilnost u provedbi programa podrške tržištu vina, voća i povrća, maslinovog ulja, pčelarstva i školskog programa EU (mlijeko, voće i povrće), što će omogućiti preusmjeravanje prioriteta financiranja na mjere upravljanja krizama za sve sektore.

Iznimno odstupanje od pravila tržišnog natjecanja u EU-u

Primjenjivo na sektor mlijeka, cvijeća i krumpira, Komisija će odobriti odstupanje od određenih pravila tržišnog natjecanja u skladu s člankom 222. Uredbe o zajedničkom tržištu, što operaterima omogućuje donošenje mjera samoorganiziranja tržišta. Konkretno, tim će se sektorima omogućiti da zajednički poduzimaju mjere za stabilizaciju tržišta. Na primjer, sektoru mlijeka bit će omogućeno zajedničko planiranje proizvodnje mlijeka, a sektoru cvijeća i krumpira omogućiti će povlačenje proizvoda s tržišta.

Također će biti dopušteno pohranjivanje od strane privatnih operatora. Takvi sporazumi i odluke bili bi na snazi ​​samo u razdoblju od najviše šest mjeseci, a kretanje potrošačkih cijena pomno će se pratiti. 

Komisija ima za cilj da ove mjere budu usvojene do kraja travnja. Prethodno će se države članice morati konzultirati i glasati o njima, stoga su one podložne promjenama. Potpuni detalji ovih prijedloga bit će otkriveni u trenutku njihovog konačnog usvajanja. Objavljeni paket slijedi opsežni paket drugih mjera koje je Komisija rano usvojila za podršku poljoprivredno-prehrambenom sektoru u trenutnoj krizi, poput povećanih iznosa državnih potpora, većih avansnih plaćanja i produženih rokova za podnošenje zahtjeva za plaćanje.

Povećana fleksibilnost pravila zajedničke poljoprivredne politike ima za cilj ublažiti administrativni teret poljoprivrednika i nacionalnih uprava, kaže se na kraju priopćenja.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatska poljoprivredna komora Copa Cogeca Koronavirus Kriza Wojchiecwosky Jakopović


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.