• Pismo ministrima
  • 15.04.2020. 10:30

Povjerenik Wojciechowski uputio pismo ministrima: Računajte na moju podršku

Napominjem da u ovom trenutku države članice još uvijek mogu iskoristiti oko 6 milijardi eura u okviru svojih programa ruralnog razvoja, a ovaj se iznos povećava na oko 17 milijardi eura ako se uzmu u obzir iznosi rezervirani za tekuće pozive za prijave koje još nisu zaključene, napisao je Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 375
  • 33
  • 0

Europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski uputio je prošloga tjedna pismo ministrima poljoprivrede država članica EU povodom pandemije koronavirusa COVID-19.

"Suočeni smo s nezapamćenom situacijom zbog epidemije koronavirusa. Europska komisija radi na svim frontovima, u suradnji s državama članicama, kako bi odgovorila na ključne izazove i osigurala da svi ostanu na sigurnom.

Naši poljoprivrednici i svi akteri lanca opskrbe naporno rade na tome da sigurna i kvalitetna hrana i dalje bude dostupna tijekom ove krize. Uzeo sam u obzir vašu zabrinutost i najavio fleksibilnosti i pojednostavljenja koja će jamčiti nastavak podrške poljoprivrednicima i drugim korisnicima zajedničke poljoprivredne politike koji su pod trenutnim ograničenjima i mjerama socijalne distance. Trenutno se poduzimaju posljednji zakonski koraci kako bi se te mjere što prije usvojile.

Službe EU spremne pomoći u implementaciji mjera ruralnog razvoja

U ovom trenutku, želim vas ohrabriti da u potpunosti iskoristite sve fleksibilnosti i mogućnosti koje su dostupne u okviru ruralnog razvoja ZPP-a. Iako, nažalost, neke države članice imaju mali proračun, pozdravljam da one koje to mogu, proaktivno gledaju kako novac koji je i dalje dostupan u okviru njihovih programa ruralnog razvoja iskoriste za financiranje relevantnih aktivnosti za suočavanje s krizom i oporavak od nje.

Na temelju informacija koje su dostupne Komisiji, napominjem da u ovom trenutku države članice još uvijek mogu iskoristiti oko 6 milijardi eura u okviru svojih programa ruralnog razvoja, a ovaj se iznos povećava na oko 17 milijardi eura ako se uzmu u obzir iznosi rezervirani za tekuće pozive za prijave koje još nisu zaključene. Ako neke od mjera još niste programirali i želite to učiniti, želite li proširiti njihov djelokrug ili preraspodijeliti sredstva između mjera, moje službe spremne su vam pomoći kako bi implementacija mogla započeti što je prije moguće", napisao je povjerenik između ostalog.

EU: 700 milijuna eura za sektor poljoprivrede i bioekonomije

To se može odnositi na lanac opskrbe hranom, objašnjava Wojciechowski, s poljoprivrednicima koji prodaju izravno potrošačima, ili uspostavljanjem usluga dostave osnovnih potrepština na kućni prag, poput hrane ili lijekova, za izolirane stanovnike ruralnih područja. Podrška se također može odnositi na suradnju u pogledu poboljšanja usluga povezanih sa zdravstvenom zaštitom. 

Nadalje, fondovi za ruralni razvoj mogu podržati ulaganja na poljoprivrednoj razini za preradu, stavljanje u promet, pakiranje hrane ili za obnovu poljoprivrednog proizvodnog potencijala. To se također odnosi na ulaganja u malu lokalnu infrastrukturu i usluge poput nabavke opreme, prilagodbe domova zdravlja ili postavljanja pokretnih zdravstvenih ustanova u ruralnim područjima.

"Uključite se u suradnju sa službama EU"

"Financijski instrumenti mogu i dalje nuditi novčanu pomoć poljoprivrednicima. Osim toga, u okviru Coronavirus Response Investment Initiative Plus, Komisija je proširila opseg podrške malim i srednjim poduzećima u ruralnim područjima predloživši zajmove ili garancije za pokrivanje operativnih troškova putem financijskih instrumenata, a to bi, primjerice, moglo pomoći povećanju novčanog toka poljoprivrednika", naglasio je u pismu.

Dodao je kako je Europska mreža za ruralni razvoj (ENRD) objavila zbirku primjera projekata kao odgovor virusu COVID-19

"Obvezali smo se podržati vas da iskoristite sve mjere dostupne što je brže i učinkovitije moguće. Osigurat ćemo brzo odobrenje amandmana predloženih programa kao odgovor na krizu i želio bih vas potaknuti da se aktivno uključite u suradnju sa službama. Možete računati na moju podršku", poručio je povjerenik ministrima za kraj.


Tagovi

Janusz Wojciechowski Povjerenik za poljoprivredu EU Pismo ministrima Poljoprivreda Ruralni razvoj Financijski instrumenti


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!