Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje proizvoda
  • 23.04.2020. 12:00

Poremećaj cijena: Ministri traže pomoć za skladištenje hrane u privatnom sektoru

U vremenu nižih tržišnih cijena EU može pomoći i subjektima iz privatnog sektora plaćanjem troškova skladištenja proizvoda tijekom određenog razdoblja. Ministri poljoprivrede država članica EU traže takvu pomoć od Komisije.

Foto: Depositphotos/grigvovan
  • 516
  • 33
  • 0

Ministri poljoprivrede zemalja članica Europske unije u zajedničkoj su izjavi pozvali Europsku komisiju da aktivira pomoć za skladištenje proizvoda privatnog sektora, a kako bi se podržala poljoprivredno-prehrambena područja u kojima su procijenjeni značajni poremećaji cijena uslijed krize uzrokovane virusom Covid-19. 

Velika neravnoteža tržišta

Naime, u vremenu nižih tržišnih cijena EU može pomoći i subjektima iz privatnog sektora plaćanjem troškova skladištenja njihovih proizvoda tijekom određenog razdoblja. Time se privremeno smanjuje učinak kratkoročne prezasićenosti tržišta. Zasad se potpora za skladištenje namijenjena privatnom sektoru može dodijeliti za bijeli šećer, maslinovo ulje, maslac, sir i obrano mlijeko u prahu, govedinu, svinjsko, ovčje i kozje meso te lanena vlakna.

Stoga su ministri zatražili provedbu mjera prema Uredbi o zajedničkoj tržišnoj organizaciji, a one se primjenjuju u slučaju krize ili moguće krize kada je nužno na odgovarajući način intervenirati da bi se spriječio nagli pad cijena i/ili ublažile njegove posljedice. Na taj se način Komisiji omogućuje da brzo i primjereno reagira u razdoblju velike neravnoteže na tržištima, u slučaju gubitka povjerenja potrošača zbog rizika za javno zdravlje, zdravlje životinja ili bilja te u slučaju posebnih problema.

Konkretno, oni su potaknuli Komisiju da dozvoli tradicionalni oblik javne intervencije u EU koja ima za cilj ponovno uspostaviti balans s poremećenim tržištem smanjenjem kratkotrajne zalihe. U pismu ističu kako srednjoročni i dugoročni učinci mogu biti ozbiljni i dugotrajni za europske poljoprivrednike, prehrambenu industriju i ruralno gospodarstvo, zbog čega bi Komisija u narednom razdoblju trebala nadzirati prehrambene sektore te biti spremna uvesti dodatne mjere. 

Traže rezervu za hitne slučajeve

Osim ministara, zastupnici koji su zasjedali u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta obratili su se EU povjereniku za poljoprivredu, Janushu Wojciechowskom, tražeći od izvršne vlasti da aktivira hitne klauzule i izravno intervenira na poljoprivrednom tržištu, navodi Euractiv.  

Pored toga, zastupnici europarlamentarci pozivaju izvršne vlasti EU da iskoriste rezervu za hitne slučajeve za poljoprivrednike, a koja iznosi 478 milijuna eura i obično se isplaćuje izravnim plaćanjima onima koje je pandemija teško pogodila. 

Reagirali su i na ono što je povjerenik rekao tijekom rasprave na sjednici Odbora u prošlu srijedu - kako je proračun dostupan za primjenu tržišnih mjera vrlo ograničen.

"Očekivanja su legitimna i kada bi Komisija imala puno novca, odmah bi ga raspodijelila", rekao je tada Wojciechowski dodajući da takve mjere u trenutnom financijskom okviru nema jer nije osigurana kod usvajanja proračuna prošle godine. 

Podsjetimo, Wojciechowski je prije Uskrsa uputio pismo ministrima gdje im poručuje da mogu računati na njegovu podršku. 

Povjerenik Wojciechowski uputio pismo ministrima: Računajte na moju podršku

Tada je napomenuo kako države članice još uvijek mogu iskoristiti oko 6 milijardi eura u okviru svojih programa ruralnog razvoja, a ovaj se iznos povećava na oko 17 milijardi eura ako se uzmu u obzir iznosi rezervirani za tekuće pozive za prijave koje još nisu zaključene, napisao je tada. 


Tagovi

Skladištenje proizvoda Privatni sektor Mjere Pomoć Covid-19 Javna intervencija Janush Wojciechowski


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!