Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva u Ukrajini
  • 15.04.2022. 15:00
  • Ukrajina

Polja treba očistiti od mina - Ukrajinci će ipak saditi krumpir?

Nažalost, farme u Mariupolju i Hersonu ove godine nisu u mogućnosti dobiti ga i posaditi, žalosno komentira ukrajinski uzgajivač sjemenskog krumpira, Mykola Gordiichuk

Foto: Facebook/Nick Gordiichuk
  • 612
  • 29
  • 0

Iako u Ukrajini bijesni rat, poljoprivredni radovi ne stoje. U neokupiranim dijelovima zemlje traje sjetva jarina. Predviđa se da će ondje ove godine moći zasijati 70 posto poljoprivrednih površina. 

Početkom travnja ukrajinski uzgajivač sjemenskog krumpira, Mykola Gordiichuk strahovao je što će biti sa sadnjom ove godine. Za Agroklub je tada izjavio da ako rat i prestane za nekoliko dana, moći će saditi na tek 50 posto prošlogodišnjih površina. 

Rat, kako znamo, nije završio, no u tvrtki "Agrico Ukraine" su krenuli s distribucijom, na farmama koje su na neokupiranom području. 

"U dva tjedna smo uspjeli opskrbiti farmere s 500 tona sjemenskog krumpira. Nažalost, farme u Mariupolju i Hersonu ove godine nisu u mogućnosti dobiti ga i posaditi", žalosno komentira. 

Na svom zemljištu planiraju posaditi oko 60 posto prošlogodišnje proizvodnje i to zbog nekoliko problema. "Polja se  moraju očistiti od mina, za što treba vremena. Manjak je dizela, a dobavljači kažu da bi mogao biti dostupan početkom svibnja. Otežana je logistika vezana za gnojiva, sjeme i sredstva za zaštitu jer su mnogi putevi i mostovi uništeni", pojašnjava ovaj Ukrajinac. 

A kakvo je zaista stanje na poljima, prikazuju fotografije koje je objavio na svom Facebooku. 

Kada je riječ o sjemenu, smanjena proizvodnja usjeva mogla bi utjecati na ukrajinsku proizvodnju žitarica i uljarica idućih nekoliko godina, piše Reuters

"Sljedeće dvije godine će u sektoru sjemena vjerojatno biti velikih poremećaja", izjavio je Claude Tabel, predsjednik francuskog udruženja proizvođača sjemena UFS.

Naime, Ukrajina uvozi trećinu sjemena za svoju proizvodnju, a Francuska, najveći proizvođač žitarica u Europskoj uniji, u tu zemlju ga izvozi u vrijednosti 100 milijuna eura godišnje.  

Smanjena proizvodnja najviše će utjecati na sjeme kukuruza i suncokreta


Tagovi

Mykola Gordiichuk Claude Tabel Sjetva u Ukrajini Sjemenski krumpir Sadnja Proljetna sjetva Agrico Ukraine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]