Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetna sjetva
  • 12.04.2022. 15:00

Ukrajina će zasijati 70 posto poljoprivrednih površina - što to znači za izvoz?

U sjetvu proljetnih usjeva su krenule već 23 ukrajinske regije, osim Luganska, gdje se borbe vode na gotovo cijelom teritoriju

Foto: Depositphotos/Sunday_Morning
  • 922
  • 137
  • 0

Ministarstvo agrarne politike i hrane Ukrajine predviđa da će se u toj zemlji ove godine moći zasijati 70 posto poljoprivrednih površina. 

"Ako se u narednim tjednima razminira teritorij Černjigovske i Sumske regije, koje imaju ogromne poljoprivredne površine, zasijane bi se mogle povećati na 80 posto", rekao je je prvi zamjenik ministra Taras Vysotsky za ukrinform.

Dodao je da će bez obzira na smanjenje Ukrajina imati dovoljno hrane. 

"Od planiranih 70, oko 30 do 40 posto će biti za domaću potrošnju. A ostat će i za izvoz ", rekao je zamjenik ministra i naglasio kako su najvažniji sigurnost poljoprivrednika i resursi za rad. Također je u izjavi za medije pozvao sve ratare da ako naiđu na kakav sumnjivi predmet na polju, zovu nadležne službe. 

U sjetvu proljetnih usjeva su krenule već 23 ukrajinske regije, osim Luganska, gdje se borbe vode na gotovo cijelom teritoriju.

Bit će dovoljno za domaću potrošnju

Kako piše apk-inform, Ukrajinsko udruženje proizvođača žitarica (UGA), predviđa kako bi ta zemlja ove godine mogla požnjeti 63 milijuna tona žitarica i uljarica sa 20 milijuna hektara. 

Urod pšenice mogao bi iznositi 18,2 milijuna tona, što je manje u odnosu na prošlogodišnji rekord od 33 mil. t. Međutim, to je i dalje tri puta  više od godišnje domaće potrošnje. Zaliha od prošle godine imaju blizu 10 milijuna tona. Kako komentiraju, s ozbirom na zalihe i novi, predviđeni usjev, ta bi zemlja u marketinškoj godini 2022/23  mogla izvesti do 10 milijuna tona pšenice.

Urod ječma mogao bi iznositi 6,2 milijuna tona u 2022. (10,1 mil. t u 2021.), a predviđa se izvoz od 2 mil. t. Urod kukuruza bi mogao biti 23,1 mil. t (37,6 mil.t), a izvoz 20 mil. t. 

Mnoge su površine minirane (Depositphotos/zorandim)

UGA predviđa proizvodnju sjemena suncokreta od 9,8 milijuna tona (16,9 mil.t), uljane repice 1,5 mil. t (2,9 mil. t), soje 1,8 mil. t (3,5 mil. t). Izvoz uljane repice 2022/23 bi mogao bi iznositi 1,3 mil. t, a soje 0,6 mil. t.

UGA: Proširiti logističke kapacitete

Ukupni izvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine u 2022/23 može doseći 35 milijuna tona, u slučaju da zemlja uspije povećati kapacitet logističkih objekata u za sada blokiranim lukama

EU zatvara svoje luke i ceste za Rusiju i Bjelorusiju? Ukrajina želi povećati izvoz

Danas je kapacitet alternativnih izvoznih pravaca 600 tisuća tona mjesečno. Sve poduzete mjere omogućuju povećanje na 2 milijuna tona mjesečno. U UGA poručuju da se moraju proširiti logistički kapaciteti na granicama s EU na 3 mil. t kako bi mogli izvoziti 35 mil. t žitarica i uljarica. 


Tagovi

Proljetna sjetva Sjetva u Ukrajini Manje površina Izvoz Zalihe Taras Vysotsky


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

EU osigurava 40 milijuna cjepiva protiv ptičje gripe - namijenjeno je zaštiti ljudi

Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize potpisat će danas ugovor s tvrtkom CSL Seqirus kako bi osiguralo 665.000 doza cjepiva protiv ptičje gripe, v...

Više [+]