Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Ukrajini
  • 06.04.2022. 13:30
  • Ukrajina

Mykola Gordiichuk: Okupirani smo, u poljima su mine, nemamo resurse za sadnju krumpira

Ukrajinski uzgajivač sjemenskog krumpira, Mykola Gordiichuk, za Agroklub kaže kako, sve da rat i prestane za nekoliko dana, moći će saditi tek na 50 posto prošlogodišnjih površina

Foto: Mykola Hordiychuk
  • 1.464
  • 138
  • 0

"Prema najboljem scenariju, ako rat prestane za nekoliko dana, moći ćemo posaditi krumpir na 50 posto prošlogodišnjih površina, a prema najgorem, dio uzgoja morat ćemo preseliti u drugu regiju i tada ostvariti tek 20 do 30 posto proizvodnje iz 2021.", za Agroklub otkriva Mykola Gordiichuk, direktor tvrtke "Agrico Ukraine" koja je zbog rata u Ukrajini morala privremeno zatvoriti ured u Kijevu. 

Kaže kako je 24. veljače, nakon što je krenula ruska invazija, napustio stan s obitelji već oko 6 ujutro. Njegova je obitelj sada na sigurnom, a on se vratio na područje Kijeva kako bi se pobrinuo za posao. Pokušao je otpremiti sjemenski krumpir poljoprivrednicima u neokupirani dio zemlje. 

Mine u poljima 

Naime, njihov se prodajni ured i sjedište nalazi u glavnom gradu, a farma i skladište u selu Semipolky, u blizini grada Brovarija, stotinjak kilometara od Buče koja je ovih dana sravnjena sa zemljom. Druga farma na kojoj uzgajaju sjemenski krumpir nalazi se u oblasti Černihiv gdje također traju nesmiljene borbe.  

"Sto posto smo okupirani od strane ruskih vojnika, nemamo pristup farmi, poljima, strojevima. U Semypolkyju su Rusi bili 5-10 kilometara od gospodarstva, možemo čuti granatiranje i eksplozije nekoliko puta dnevno. Većina ljudi je napustila selo", svjedoči ovaj poduzetnik otkrivši kako je na području Brovaryja polje dostupno i ondje bi ga mogli posaditi, ali trebaju pomoć u lociranju mina prije nego uđu traktorima ili kultivatorima. 

Sjemenska roba čeka u skladištu

No, na području Černihiva, na kojega traju intenzivni napadi, niti nemaju pristup zemljištu, ne mogu ga pripremiti, a najvjerojatnije ondje neće moći saditi krumpir.

Nema goriva, gnojiva, traktorista

Kada je riječ o poljoprivrednicima u zapadnom dijelu Ukrajine, kaže kako imaju pristup svojim poljima, ali se suočavaju s drugim problemima. "Nema dizela i benzina za strojeve, gnojiva, obrtnog kapitala jer banke nerado povećavaju kreditne linije ili otvaraju nove zbog rizika u povezanih s ratom. Problem je i logistika, teško je pronaći transport i vozače", priča dodajući da sve to smanjuje dostupnost kemikalija za zaštitu bilja, odnosno, povećava troškove. 

"Zadnje, ali najvažnije je što nedostaju vješti traktoristi. Mnogi od njih su mobilizirani, a većina ih je u vojsku otišla svojom voljom", kaže ovaj agro poduzetnik. 

Fotografija iz mirnodopskih vremena, studeni 2021. 

"Ako se situacija smiri, nećemo imati resursa za sadnju na vrijeme – sjeme, gnojivo, pesticide, gorivo", rezignirano zaključuje. 

Kao drugi kruh

Prema podacima internetske platforme za trgovinu, Tridge, Ukrajina je 3. proizvođač krumpira na svijetu, iza Kine na prvom i Indije na drugom mjestu. U 2020. godini ta je zemlja proizvela 20,8 milijuna tona. Iza nje je Rusija s 19,6 milijuna tona. 

Iako se ova biljna kultura u toj zemlji uzgaja od 18. stoljeća, uglavnom se koristio za proizvodnju škroba i alkohola. Tek se tijekom 20. stoljeća počeo široko uzgajati za prehranu, do te mjere da se danas cijeni kao "drugi kruh", a piroge, jastučići punjeni krumpirom i sirom su omiljeno nacionalno jelo. 

Ekskluzivno iz Ukrajine Oleh Zahorodnii: Zadatak poljoprivrednika je preživjeti i zasijati što više pšenice

Potrošnja u toj zemlji je oko 4 milijuna tona, a prema procjenama Ministarstva zdravlja ona iznosi 120 kilograma po glavi stanovnika. 


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj krumpira Rat u Ukrajini Mykola Hordiychuk Agrico Ukraine Semypolky Sjemenski krumpir


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]