Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan voda
  • 22.03.2022. 07:30

Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim - ovogodišnja je tema Svjetskog dana voda

Koristimo više vode nego što se rezerve obnavljaju od kiše i snijega. Veliki problem je i zagađenje. Sve to dovodi do njezinog iscrpljivanja

Foto: Depositphotos/linux1987
  • 401
  • 54
  • 0

Od 1993. godine obilježava se Svjetski dan voda koji se fokusira na važnost pitke vode i održivo upravljanje ovim značajnim resursom. Svake godine se 22. ožujka ovim obilježavanjem podiže svijest o 2,2 milijarde ljudi koji žive bez pristupa sigurnoj vodi te poduzimaju mjere za rješavanje globalne krize zbog njezinog nedostatka. 

Osnovni fokus toga dana je podrška postizanju cilja održivog razvoja, pod motom "Voda i kanalizacija za sve do 2030. godine".

Važnost podzemne vode

"Podzemne vode: Učiniti nevidljivo vidljivim" ovogodišnja je tema toga dana. 

One se nalaze pod zemljom, u geološkim formacijama od stijena, pijeska i šljunka koje zadržavaju značajne količine vode. Ovakvi rezervoari napajaju izvore, rijeke, jezera i močvare i prodiru u oceane. Obnavljaju se kišom i snježnim padavinama koje se infiltriraju u tlo, a na površinu se mogu izvući pomoću pumpi i bunara.

Život u velikom dijelu svijeta ovisi od njezinih rezervi, jer opskrbljuju veliki dio one koju koristimo za piće, kanalizaciju, proizvodnju hrane i industrijske procese. Od ključne je važnosti za zdravo funkcioniranje ekosustava, kao što su močvare i rijeke.

Od ključne je važnosti za zdravo funkcioniranje ekosustava (Foto: R.Vojnović)

Ovim sustavima prijeti prekomjerna eksploatacija, jer uzimamo više vode nego što se rezerve obnavljaju od kiše i snijega. Veliki problem je i zagađenje. Sve to dovodi do iscrpljivanja ovog resursa i troškova prerade, a nekada ni to nije moguće.

Treba napomenuti da je poljoprivreda najveći potrošač svjetskih resursa slatke vode, kako stoji na stranicama UN-a, čini se da će tako i ostati do sredine ovog stoljeća. 

Ideja o danu vode potječe iz 1992. godine od Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Janeiru. Tada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom je 22. ožujka proglašen Svjetskim danom voda.

Kasnije su proglašene i druge proslave i događaji kao što su Međunarodna godina suradnje u sferi voda 2013. i Međunarodno desetljeće akcije o vodama za održivi razvoj, 2018-2028. Ovim se aktivnostima naglašava da su mjere za vodu i kanalizaciju ključne za smanjenje siromaštva, ekonomski rast i održivost životne sredine.

17 sustava navodnjavanja ukupno vrijednih 666 milijuna kuna

U svrhu smanjenja negativnog učinka suša, osiguranja stabilnosti poljoprivredne proizvodnje te povećanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede, dosad je raspisalo tri natječaja u okviru operacije 4.3.1 "Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ te je kroz 17 projekata ugovoren iznos potpore veći od 666 milijuna kuna.

Kako su priopćili, ukupna poljoprivredna površina obuhvaćena navedenim sustavima javnog navodnjavanja je 6.959  ha, a ukupna poljoprivredna površina koju se korisnici obvezuju koristiti je 5.720 ha. Predviđeno je da će se ukupno 555 poljoprivrednika priključiti na navedene sustave navodnjavanja.

Treći natječaj iz Programa ruralnog razvoja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja raspisan je u siječnju ove godine, a prijave traju sve do 31. ožujka 2022. godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore je 150 milijuna kuna, a intenzitet potpore iznosit će najviše 100 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

U okviru Strateškog plana ZPP 2023. – 2027. kroz intervenciju "Potpora za sustave javnog navodnjavanja“ planirana su sredstva u iznosu od 82,3 milijuna eura, sve u cilju poboljšanja praksi koje doprinose prilagodbi i ublažavanju klimatskih promjena, zaključili su iz Ministarstva. 

Više o Svjetskom danu voda pogledajte u videu: 


Tagovi

Svjetski dan voda Voda Podzemna voda Rezerve vode Održive vode


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]