Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak
  • 24.08.2022. 10:30

Plenković najavio jačanje potpore poljoprivredi iz EU fondova i državnog proračuna

Premijer je naglasio da je poljoprivreda strateški prioritet Vlade te najavio da će se mjere i potpore poljoprivredi iz europskih fondova i državnog proračuna jačati

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 1.082
  • 156
  • 0

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je razgovarao s predstavnicima ratara o proljetnoj i jesenskoj žetvi, stanju na tržištu i problematici otežanih uvjeta obavljanja djelatnosti uzrokovana energetskom krizom, tržišnim poremećajima i sušom, najavivši jačanje potpore poljoprivredi iz EU fondova i državnog proračuna.

U priopćenju Vlade navodi se da je Plenković u Banskim dvorima primio predstavnike sektora ratarstva udruženih pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori (HPK) te predstavnike ratara s područja Slavonije, Baranje i Srijema, a na sastanku je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Premijer je naglasio da je poljoprivreda strateški prioritet Vlade te najavio da će se mjere i potpore poljoprivredi iz europskih fondova i državnog proračuna jačati, jer je to sektor koji jamči veću samodostatnost u proizvodnji svježe i zdrave hrane te ukupnoj prehrambenoj sigurnosti hrvatskih građana.

Uskoro natječaj za Mjeru 22?

Okupljeni predstavnici ratara iznijeli su aktualnu problematiku s kojom se susreću u svojoj proizvodnji te zatražili pomoć Vlade. 

Na sastanku je predstavljena i Mjera 22 vrijedna 200 milijuna kuna, instrument pomoći za poljoprivrednike uslijed tržišnih poremećaja izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu te posljedicama razorne suše.

Natječaj je planiran početkom listopada, a prijedlogom će se omogućiti jednokratna pomoć od 15 tisuća eura za poljoprivrednike ili više za prerađivače, pri čemu će se maksimalno smanjiti administrativna opterećenja kako bi poljoprivrednicima potpora bila isplaćena čim prije, izvijestili su iz Vlade.

U idućem razdoblju analizirat će se mogućnosti dodatnih rasterećenja i potpora te će se razmotriti osiguranje dodatnih sredstava za skladišta u cilju osiguranja likvidnosti i očuvanja radnih mjesta, navodi se u priopćenju.

Ministrica Vučković najavila je i raniju isplatu predujma za izravna plaćanja koja će u situaciji višestruke krize pozitivno utjecati na poslovanje domaćih proizvođača hrane, a predujam će biti isplaćen u najvećem mogućem iznosu.

Ratare brine rast cijena energenata

Premijer je zahvalio predstavnicima poljoprivrednog sektora na iznimnim naporima koje su uložili u godinama obilježenim pandemijom i tržišnim poremećajima, stoji u priopćenju.

Plenković je podsjetio da je Vlada u travnju ove godine usmjerila potpore poljoprivrednicima u okviru Programa potpora male vrijednosti za nabavu mineralnog gnojiva vrijednog 200 milijuna kuna kao dio velikog paketa pomoći građanima i gospodarstvu. Posredna pomoć osigurava se kontinuiranim intervencijama u cijene goriva, pa tako i jučerašnjim fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, kao i smanjenjem PDV-a na 5 posto za svježu hranu i poljoprivredne inpute.

Opet slušamo o 200 milijuna kuna potpore za umjetno gnojivo - je li itko dobio novac?

Predstavnici ratara pozdravili su dosadašnje mjere Vlade,navodi se u priopćenju. Istaknuli su porast cijena energenata kao ključan problem u postizanju profitabilnosti ratarske proizvodnje te su iznijeli svoje projekcije smanjenja prinosa ratarskih kultura kao rezultat višemjesečnih nepovoljnih vremenskih prilika.

Ranije tijekom dana premijer je na Twitteru izvijestio da s predstavnicima ratarskog sektora razgovara o izazovima energetske krize, situaciji na tržištu, kao i o nadoknadi štete zbog posljedica suša. "Vlada će čvrsto stati iza poljoprivrednika, čiji vrijedan rad omogućuje nastavak proizvodnje i jamči prehrambenu sigurnost Hrvatske", napisao je na Twitteru.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Andrej Plenković HPK Marija Vučković Sastanak Kriza Potpore

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]