Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gdje su novci?
  • 30.06.2022. 14:45

Opet slušamo o 200 milijuna kuna potpore za umjetno gnojivo - je li itko dobio novac?

Da su isplatili ne bi mogli stalno ponavljati kako pomažu. Taj novac, od kada ga spominju, je preračunato u poljoprivredne inpute izgubio 50 posto na vrijednosti, jedan je od komentara na obećane potpore za nabavu umjetnog gnojiva. Pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede što je s isplatom.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 10.452
  • 821
  • 0

Ponovno se pušta priča o 200 milijuna kuna za mineralno gnojivo, je li to uopće isplaćeno?, tek je jedan od brojnih komentara nakon objave stanja ovogodišnje žetve, ali i otkupne cijene pšenice koja je, blago rečeno, naljutila ratare.

Riječ je, podsjećamo, o izvanrednoj potpori male vrijednosti koju je Ministarstvo poljoprivrede u ožujku najavljivalo kao pomoć poljoprivrednicima u nabavi ovog osnovnog repromaterijala. 

Dodjeljuje se, naveli su tad, u iznosu od 450 kn/ha za prvih 10 ha poljoprivrednog gospodarstva te 250 kn/ha za preostalih 10 ha, do ukupno 20 ha površina poljoprivrednog gospodarstva.

"Isplaćen je šipak njihov, a kada će isplatiti ne znaju ni oni sami", odgovara drugi poljoprivrednik dodajući da su pričali kako pomažu proljetnu, a uskoro će početi s pričom kako je to pomoć za jesensku sjetvu.

Socijalna pomoć 

"Da su isplatili ne bi mogli stalno ponavljati kako pomažu. Taj novac, od kada ga spominju, je preračunato u poljoprivredne inpute izgubio 50 posto na vrijednosti", naveo je dalje tvrdeći i da je Slovenija isplatila svojim poljoprivrednicima 138 eura po ha.

Je li tako, nažalost, nismo uspjeli potvrditi, no to bi, smatra ovaj poljoprivrednik bila konkretna pomoć u ovim turbulentnim vremenima. Nije, dodaje, nezahvalan i vjeruje da će manjim proizvođačima i ona dobro doći, ali to nije pomoć za spas hrvatske poljoprivrede.

"Budimo realni, to je socijalna pomoć, a oni mjesecima trube kako nekog pomažu", zaključuje. 

Je li krenula isplata navedenih 200 milijuna kuna, koliko korisnika će ju dobiti i ako nije, kad će, pitali smo i Ministarstvo poljoprivrede. No, do trenutka objave odgovor nismo dobili. 

Podsjetimo i da je potpora predviđena za PG-ove na kojima se uzgajaju ratarske kulture, trajni nasadi, povrće, ukrasno bilje i ljekovito bilje, a prihvatljivi su proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika, koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 2021. godini, s površinama većim od jednog hektara na kojima se uzgaja jedna ili više prihvatljivih kultura.

Ali i da je još pri objavi javnog savjetovanja naljutila mnoge. Brojni poljoprivrednici bili su razočarani kako iznosom tako i činjenicom da za ostvarivanje prava na potporu moraju priložiti račune. Sporno je i što se zahtjevi predaju do 15. svibnja kad je već završena sjetva. 

Naljutila poljoprivrednike i prije objave natječaja 

Kako stoji u nacrtu, morali su dostaviti dokaz o kupnji mineralnog gnojiva koji je izdan u razdoblju od 1. listopada prošle godine do dana podnošenja Zahtjeva. Riječ je o R1 ili R2 računu ili onom maloprodajnom s otpremnicom na ime korisnika potpore. 

U komentarima se navodilo da niti jedna trgovina, poljoprivredna ljekarna koja izdaje maloprodajni račun ne izdaje otpremnice niti je to u mogućnosti kao ni maloprodajni račun koji glasi na nečije ime. "Dakle, na ime se izdaje samo R1 i R2, a maloprodajni račun ne može ići na ničije ime te shodno tome predlažem da izbacite "s otpremnicom" i "na ime korisnika potpore"", napisao je jedan od poljoprivrednika.

Uglavnom, iznos sveukupno izgleda pozamašan, no je li ikome isplaćen pripadajući dio? 


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Umjetno gnojivo Potpora male vrijednosti Kad će ispalata


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?