Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 11.07.2022. 15:30
  • Istarska, Pula

Otkriven je uzrok velikog požara u Puli

Policijska uprava istarska objavila je dosad utvrđene detalje požara koji je prijetio i stambenim objektima, a u kojemu je izgorjelo 35 ha borove šume, poljoprivredno zemljište, traktor...

Foto: HVZ
  • 1.517
  • 138
  • 0

Utvrđen je uzrok velikog požara u Puli, objavila je Policijska uprava istarska. 

Kako navode, njihovi su službenici u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid na požarištu te utvrdili da je požar izbio 9. srpnja oko 11.40 sati s istočne strane Premanturske ceste ispod stupa dalekovoda. Uzrok je otvoreni plamen nepoznatog porijekla. 

"Izgorjelo je oko 35 hektara borove šume, niskog raslinja i suhe trave te poljoprivrednog zemljišta. Na adresi Kavrerski put izgorjelo je 25 vozila, raznih marki i godišta, kao i jedna kamp prikolica, sve u vlasništvu pravne osobe iz Pule. Također su izgorjela još tri vozila, traktor, generator i prikolica", otkrivaju.

Također, nastavlja se utvrđivati tko su vlasnici oštećenih predmeta te jesu li nastala još kakva oštećenja. Ukupna materijalna šteta zasad nije poznata.

Radi se i na utvrđivanju okolnosti izbijanja požara, a iz PU upozoravaju građane kako je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Istarske županije zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru.

Veliki požar u Puli koji se brzo širio zbog jake bure stavljen pod kontrolu

Tijekom ljetnih mjeseci zbog velikih vrućina i visokih temperature postoji veća opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci na otvorenom prostoru su nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, korištenje otvorenih ložišta, roštilja, bacanje opušaka i slično. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

"Stoga upozoravamo građane i turiste da se pridržavaju zabrane paljenja vatre na otvorenom, da ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, da provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima", zaključuje se u objavi. 

Podsjećamo, županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, naglasio je da su u posljednjih nekoliko dana na ovom području bila dva požara te i vatrogasce zanima jesu li povezani. "To nas najviše zanima i to tek trebamo otkriti", rekao je.

Ujedno je i apelirao da se za vrijeme požara ne dižu dronovi i ne fotografira jer to smeta kanaderima.


Tagovi

Požar Pula Uzrok požara PU istarska


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).