Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 25.01.2022. 11:15

Novi udar: Cijena litre plavog dizela sve bliža sedam kuna

Ove je godine 20 obljetnica uvođenja plavog dizela, podsjeća Petar Baranović. Sjećate li se što je tad ispregovarano?

Foto: Boris Scitar/PIXSELL
  • 2.711
  • 330
  • 2

Nema kraja poskupljenjima. Prema portalu cijenegoriva.info, litra pravog dizela poskupjela je za 22 lipe.

Tako se od današnjeg dana litra može kupiti na Petrolovim benzinskim postajma po cijeni od 6,72 kn, dok na Crodux Derivatima, INI i Lukoilu košta 6,82 kn.

Njegove su se cijene proteklog tjedna kretale od 6,50 do 6,60 kuna.

Tada je objavljeno da plaćamo najskuplje gorivo u povijesti, što je i ostalo tako.

Iako se cijene benzina i dizela nisu mijenjale one su i dalje povijesno visoke. Litra eurosupera 95 košta od 11,37 do 11,41 kunu, a onog 95+ od 11,53 do 11,62 kune. Što se tiče osnovnog eurodizela njegova cijena se kreće od 11,19 do 11,45 kuna po litri.

Osim na poljoprivrednike, ovog je puta udar usmjeren i na džepove vlasnika automobila koji idu na plin jer je cijena spremnika LPG-a skuplja za 2,5 kune.

Podsjetimo, Hrvatska poljoprivredna komora je na nedavno održanom sastanku s mnistricom poljoprivrede Marijom Vučković zatražila zamrzavanja cijena plavog dizela, a ministrica je obećala naći rješenja.Procjena ratara je, naime, da će proljetna sjetva biti od 3.000 do čak 6.000 kuna skuplja po hektaru.

Uvjeti plavog dizela ispregovarani prije 20 godina

U sektoru ribarstva, ali i poljoprivrede, prije točno 20 godina, pregovarali smo uvjete plavog dizela u Hrvatskoj, kada smo imali mogućnost utjecaja na cijenu, podsjetio je Petar Baranović, dugogodišnji borac za ribarska prava i bivši saborski zastupnik..

"Dogovorena zaštićena cijena plavog dizela je 5 kuna, iznad toga nam se kompenziralo razliku", komentirao je za Agroklub.

Kako kaže, tada smo imali jak mehanizam zastupanja sektora, dobar ceh ribara, nemjerljivo efikasniji od današnje Hrvatske obrtničke komore. "Imali smo mudrog predstavnika HGK, pokojnog magistra Mira Kučića, a ja sam tada istupao u ime Sindikata ribara Hrvatske. Bili smo solidarni i jedinstveni", ističe.

Poručio je da je današnja cijena plavog dizela posljedica globalnog neoliberalnog modela u kojem naftni kartel radi što mu padne na pamet, a političke elite svih zapadnih zemalja im se duboko klanjaju.

"Svijetom ne vlada politika, nego bešćutni kapital", zaključio je Baranović.


Tagovi

Cijene Gorivo Plavi dizel Petar Baranović Benzin Dizel


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]