Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 29.06.2022. 15:00

Nizozemski farmeri na nogama - blokiraju autoceste, izlijevaju gnojnicu, pale slamu

Kako su i najavili, nizozemski farmeri su izašli na ulice, na traktorima, u kombajnima, s kravama, cisternama s gnojnicom i stajnjakom. Njihovo ministarstvo poljoprivrede ne odustaje od svojih zahtjeva

Foto: YouTube/screenshot
  • 14.761
  • 2.471
  • 0

Nizozemski poljoprivrednici nastavili su kampanju protiv vladine politike da smanji emisije dušikovog oksida i amonijaka koja, kako tvrde, dovodi u pitanje njihov opstanak. Traktorima, ali i drugom mehanizacijom su u ponedeljak, 27. lipnja, blokirali prilaze na nekoliko autoputeva ili su vozeći jednom trakom usporavali promet. Na mnogo mjesta su postavili bale sijena koje je policija pokušavala ukloniti.

Prosvjedi se još ne smiruju, a naglašeno je da se neće zaustaviti na mirnim demonstracijama. Ističu da je ideologija zaštite okoliša prešla mnoge granice, poput privatnog vlasništva i funkcioniranja tržišta. Kažu da im se ukida prvo na individualnu slobodu i obradu posjeda.

Morat će prodavati posjede? 

Za premijera Marka Ruttea je neprihvatljivo blokiranje autocesta, prijetnje političarima te druge opasne akcije i zastrašivanje.

Nizozemski farmeri upali u dvorište ministrice, najavljuju veliki prosvjed

Istaknuo je da su prosvjedi dozvoljeni, ali ne i izazivanje nefunkcioniranja zemlje. Kaže da razumije poljoprivrednike koji su pogođeni novim mjerama i koji nemaju budućnost u ovom sektoru. Komentirao je i kritičare koji kažu da je on u ovoj krizi nevidljiv i da se do sada nije izjašnjavao. Naglasio je da je protiv onih farmera koji tijekom prosvjeda prave probleme.

Kako znamo, tamošnja Vlada želi smanjiti emisije štetnih plinova za 40 posto, a u blizini prirodnih rezervata čak 100 posto u periodu do 2030. godine. To znači potpuno gašenje velikog broja farmi ili drastično smanjenje broja stoke. Poljoprivrednici nemaju drugog izbora nego državi prodati svoje posjede, a mnogi taj potez shvaćaju kao otimanje. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 7,5 milijardi eura.

Ispred Predstavničkog doma stočari su doveli dvije krave i pitali: "Koju od ove dvije treba zaklati?"

Istresali gnojnicu i stajnjak

Policija u Hoogeveenu je izricala kazne onima koji su ušli na autoput unatoč zabrani. Vozači su upozoreni da prilagode brzinu vozila kretanju traktora na autoputevima, na gužve i kolone vozila.

Grupa poljoprivrednika je ušla u rezervat prirode u Korenburgerveenu. Traktorima su doveli cisterne s gnojnicom i stajnjak.

Prije dvadeset godina područje oko parka prirode u Achterhoeku bilo je poljoprivredno zemljište, a sada je tampon zona. Poljoprivrednici su postavili tablu i proglasili ovo područje teritorijom Njemačke, jer u toj zemlji važe drugačija pravila kada je u pitanju emisija dušika. Samo područje se nalazi u blizini granice s Njemačkom.

Ministri kritiziraju prosvjede

Osuda prosvjeda je stigla iz ministarstava poljoprivrede i ministarstva prirode i dušika. Henk Staghouweru i Christianne van der Wal su izričiti da se poljoprivrednici moraju pridržavati zakona, dozvoljeno im je da prosvjeduju, ali nisu smjeli realizirati akcije koje idu mimo zakona.

Glasnogovornik ministarstava je pozvao policiju da intervenira, dok je ministrica pravosuđa i sigurnosti Dilan Yesilgöz-Zegerius rekla da ne može nametati policiji i Državnom tužiteljstvu što trebaju raditi. One koji izađu na autoceste i budu ugrožavali promet bit će najstrože kažnjeni u okviru zakona, poručuju. 

Zakonodavci ublažavaju zakon?

I pored pritisaka, poljoprivrednici ne odustaju. Tako su oni iz Sallanda u Overijsselu dovezli zemlju pred zgradu općine u Rijssenu zahtjevajući da Općina potpiše da je protiv najnovijeg zakona o emisiji dušika. Zaprijetili su da će inače istovariti zemlju.

"To je jedino zemljište koje mogu dobiti, jer neće koristiti naše", izjavio je mljekar Rinus Olbekkink iz Holtena. 

Pored blokiranih puteva, posječenih stabala, zapaljenih bala sijena iz kojih je kuljao gust, crni dim, upada na posjed ministrice van der Wal i drugih aktivnosti, najavljen je nastavak prosvjeda ako ne dođe do prilagođavanja pristupa dušiku. 

Oporba je kritizirala nastojanje da se po svaku cijenu provede zacrtano. Kažu da je nepoznat razorni utjecaj koju ovakva politika može izazvati na ekonomski, društveni i kulturni poredak. Istakli su da će Vlada potrošiti 25 milijardi eura za čišćenje sela, a nije ju briga što će na tisuće farmi nestati i kakve će to posljedice imati po seoske sredine.

Nema analize ekonomskog utjecaja

Na glasanje je stavljeno oko četrdeset prijedloga kojima Predstavnički dom pokušava uskladiti početnu ideju za smanjenje emisije dušika ministrice van der Wal. U cilju prilagođvanja ministar poljoprivrede Staghouwer je zatražio da se uvrste bolji izgledi za stočare. Predstavnički dom je nakon glasanja malo prilagodio svoje zahtjeve, ali je suština ostala ista.

Glavna kritika koja se čula tijekom rasprave ide na račun nedostatka analize ekonomskog utjecaja zbog provođenja ovakvog zakona. Predstavnički dom smatra da bi regijama trebalo dati više kontrole kada je u pitanju ova tema, način realizacije i utrošak proračuna.

I pored prosvjeda i raznih akcija nije bilo sukoba policije i poljoprivrednika. Iz policije navode da je na ulicama manje farmera, ali su njihovi zahtjevi i akcije sve radikalniji.  


Tagovi

Boerenprotest Emisije dušika Prosvjed Prosvjedi farmera


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe