Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oduzimanje zemljišta
  • 05.09.2021. 18:00
  • Nizozemska

Oduzimanjem poljoprivrednog zemljišta žele očuvati prirodu u Nizozemskoj

Nizozemsko udruženje poljoprivrednika kritizira ovakav prijedlog. Smatraju da bi eksproprijacija mogla trajati desetljećima i jako skupo koštati nizozemsku vladu. 

Foto: Depositphotos/sara_winter
  • 735
  • 123
  • 0

Kako bi smanjili emisije dušičnih spojeva vlada Nizozemske planira eksproprijacijom otkupiti zemlju od poljoprivrednika. Riječ je o administrativnoj proceduri kojom organ vlasti oduzima imovinu od vlasnika (najčešće privatnog) uz odgovarajuću naknadu, radi nekog javnog interesa.

Prema tamošnjem zakonu postoji mogućnost da država preuzme zemljište te na njemu zaustavi poljoprivrednu proizvodnju. No, kako piše nrc, riječ je o politički osjetljivom modelu i državu bi mogla koštati 2 do 3 milijarde eura.

Kako je do ovoga došlo? Još je 2019. godine najviši nizozemski sud donio odluku prema kojoj je krivo izračunata emisija plinova koji zagađuju okoliš. Na vrhu zagađivača uz poljoprivredu je i građevinarstvo. Već je tada zaustavljeno stotine građevinskih projekata, a osim toga, postavljena su i nova ograničenja brzine na autocestama na 100 km/ha tijekom dana. Te su jeseni u znak prosvjeda nizozemski poljoprivrednici traktorima izašli na ceste diljem zemlje.

Prosvjed nizozemskih poljoprivrednika: Kolaps na ulicama, angažirana i vojska

Iako je država poljoprivrednicima namijenila određenu naknadu za prestanak bavljenja poljoprivredom, do sada se na taj korak odlučilo 280 uzgajivača svinja umjesto očekivanih 500. Za ostale sektore još uvijek nema informacija. 

Nizozemsko udruženje poljoprivrednika (LTO) kritizira ovakve prijedloge opisujući ih kontradiktornim te misle kako će stvoriti otpor među tom populacijom. Smatraju da bi eksproprijacija mogla trajati desetljećima i jako skupo koštati nizozemsku vladu. 

"Eksproprijacija utječe na obiteljsku imovinu. Poljoprivrednici se osjećaju loše ako im se oduzme njihova zemlja", rekao je predsjednik LTO-a Sjaak van der Tak za nrc.

Novi zakon o dušiku na snazi ​​je od 1. srpnja, a propisuje da se do 2030. polovica prirodnog okoliša "osjetljivog na dušik" mora oporaviti. Pet godina kasnije, unos bi se trebao smanjiti za gotovo tri četvrtine u odnosu na 2019. godinu.

Smatra se kako bi eksproprijacija poljoprivrednog zemljišta mogla riješiti probleme s dušikom i prije 2025.


Tagovi

Sjaak van der Tak Eksproprijacija Oduzimanje zemljišta Poljoprivreda zagađivač Zagađenje dušikom


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]